Vijesti 19.11.2015.

Ivanić: Bezbjednosne institucije BiH se nisu uozbiljile

ČITANJE: 2 minute
mladen ivanic
Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da problem terorizma u BiH zaslužuje puno veću pažnju, kako političku, tako i bezbjednosnu, a da se bezbjednosne institucije očito još nisu uozbiljile, što dokazuju dva teroristička akta u BiH u nešto više od šest mjeseci.

Ivanić je rekao da već mjesecima upozorava na to da je terorizam postao svakodnevica u BiH, ali da taj problem još nije dovoljno ozbiljno shvaćen, posebno kod bošnjačkih vjerskih i političkih elemenata koji su prvi obavezni da se protiv ovoga najoštrije bore.

“Kao član Predsjedništva BiH uradiću sve da prestane to potcjenjivanje, jer naša djeca, supruge, majke, obični građani moraju da žive normalno. Cilj onih koji napadaju ubuduće bi mogli biti svi ti ljudi što je strašno”, rekao je Ivanić.

Ivanić je ponovio da ipak glavnu političku bitku te vrste ovđe, kao i svugdje u svijetu, treba da vode politički lideri iz naroda u kome se sve to događa.

„Bilo bi dovoljno da nekoliko ozbiljnih ličnosti osudi djelovanje recimo islamističke stranice Vijesti Umeta i to bi već imalo efekat njihovog formalnog zabranjivanja. Ali ni to nije dovoljno. Ta bitka je i politička i treba promijeniti politički ambijent“, zaključio je Ivanić.

I predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović upozorio je u kratkom razgovoru za TV1 da sve institucije i agencije BiH, obavještajne, policijske i pravosudne, moraju delovati mnogo prodornije, jasnije i mnogo više rasterećeno od bilo kakve politike, profesionalo kako bismo stavili izvorište problema ekstremizma i terorizma pod kontrolu i mogli na vrijeme djelovati.

“Mi moramo ojačati aktivnosti i vrlo energično odgovoriti na ovakva iskušenja. Ne možemo samo usputno pomenuti, kao da je to postalo normalno, način života. Ako budemo samo zbrajali žrtve i incidente, bojim se da nam se ne piše dobro. Uvjeren sam da u BiH postoji vrlo jasno opređeljenje za vrlo jasan obračun sa ovim oblicima oblicima ekstremizma i terorizma”, rekao je Čović.

(Agencije)