Politika 16.04.2016.

Ivanić: Bošnjačkim političarima stalo da Bošnjaka bude više od 50%

ČITANJE: 1 minuta
ivanic
Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je da je pitanje popisa ušlo u političku bitku u kojoj neće biti pobjednika, te da je očigledno da se sve teže dolazi do kompromisa, a odgovornost za to dominantno snose bošnjački političari kojima je po svaku cijenu stalo da Bošnjaka u BiH bude više od 50 odsto.

Ivanić je poručio da BiH može funkcionisati samo na principu tri konstitutivna naroda i da bilo kakvi popisni rezultati, koje neko očekuje, neće uticati na njenu strukturu.

“Stoga je bolje da se političari isključe iz ovog procesa i prepuste struci da završi svoj posao”, rekao je Ivanić za “Glas Srpske” i pojasnio da pitanje popisa nije u nadležnosti Predsjedništva BiH, čiji članovi o tome ne bi trebalo previše da se izjašnjavaju.

On smatra da je nedopustivo za validnost rezultata popisa da se prihvati činjenica da ljudi koji žive i rade u drugoj zemlji budu upisani u stalne stanovnike BiH.

Ivanić je naglasio da BiH treba validne rezultate popisa da bi mogla kao normalna zemlja da se kreće ka EU i ispuni upitnik Evropske komisije u kojem će pravo pitanje biti broj stanovnika.

Bošnjački zvaničnici, poput lidera SDA i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, otvoreno su rekli da očekuju da popis pokaže da Bošnjaci čine više od 50 odsto stanovništva BiH, podsjeća list.

Kamen spoticanja je model obrade više od 120.000 popisnica koje se uglavnom odnose na Bošnjake.

(Agencije)

Oznake: Mladen Ivanić