Politika 01.02.2021.

IVANIĆ: Do promjene vlasti teško prije izbora, ali treba raditi na osipanju vladajuće većine u Srpskoj

ČITANJE: 2 minute

Počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić je za N1 govorio o aktuelnoj političkoj situaciji u državi, ali i odnosima u entitetu RS na relaciji vlast – opozicija.

“Vidimo da većina nije onakva kakva je bila mjesec ranije. Iz vladajuće koalicije je izašao DNS, tu nije ni SPS, prisutan je trend osipanja većine. Da li je moguć nastavak tog trenda upitno je na prvi pogled. To je dosta teško očekivati prije izbora, ali na tim stvarima treba raditi i ukazivati na osipanje vladajuće većine u RS”, kazao je Ivanić.

Na pitanje kako komentariše neke od priča o tome ko bi mogao biti novi premijer je kazao:

“Špekulacije o premijeru nemaju ni temelja ni osnova. Cilj vlade bi trebao biti ekonomska stabilizacija jer je RS u jako lošoj poziciji. Donošenje zakona o javnom servisu i priprema fer izbora. Svi koji podrže ta tri principa su dobrodošli. To su temeljni principi oko kojih bi se trebala okupiti vlast”, dodao je.

Kazao je da su u opoziciji prisutne promjene, ali ne većih proporcija te da:

“SDS treba da nastavi raditi dio unutrašnje promjene i osvježenja, neki ljudi koji su predugo u SDS-u previše razmišljaju o ličnim interesima, a ne o interesima građana”.

DNS opozicija ili nametnuti odnos?

“Očito je da je do tenzija došlo zbog odnosa Dodika, ali DNS nema opcija nego da bude uz opoziciju. Drago nam je da imamo nove partnere, dugo “teret” opozicije nose SDS i PDS i drago nam je da imamo i nove partnere. To pokazuje da je ukupan front opozicije jači”, kaže Ivanić.

Ako bi Dodik opet pružio ruku DNS-u?

“Vjerujem da je ne bi prihvatili, jer to bi bilo političko samoubistvo. Ne mogu ja garantovati ni za koga, mada u politici je sve moguće. Ali opet, sumnjam da bi prihvatili to kao i što mislim da ih Dodik ne bi ponudio opet”, smatra počasni predsjednik PDP-a.

(SB)

Oznake: Mladen Ivanić