Politika 22.10.2021.

Ivanić: Dodik ne blefira, slijede sankcije političkoj eliti u Republici Srpskoj

ČITANJE: 3 minute

Mladen Ivanić, počasni predsjednik PDP-a i bivši član Predsjedništva BiH za N1 kaže da u BiH postoji jedna duboka kriza čiji su uzroci i dugoročne, ali i kratkoročne prirode.

“U dugoročne stvari se ubraja činjenica da, na kraju krajeva, mnogi u suštini nisu istinski prihvatili Dejtonski sporazum. Jedni ne prihvataju postojanje BiH, drugi postojanje Republike Srpske, traje međusobni sukob, zatim, pokušaji međusobnih prevara. I u tome ključnu ulogu imaju tri političke ličnosti koje su dominantne zadnjih 10-tak godina, to su Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović. I mi smo danas objektivno zarobljenici njihovih odnosa, međusobnih relacija, a Dodik je samo to prvi koji je imao najmanje živaca ispoljio i krenuo u jednu svojevrsnu avanturu, ali da je sam i jedini krivac – nije. U ovoj zemlji i dalje postoje suštinski problemi, a to jeste istinsko neprihvatanje Dejtonskog sporazuma”, naglasio je Ivanić.

Upitan kako komentariše činjenicu da je u NSRS usvojen Zakon o osnivanje Agencije za lijekove Republike Srpske kao i to da se ona osniva tek šest mjeseci nakon objave u Službenom glasniku, on je odgovorio:

“Odmah sam ja rekao da ovo nije blef. Mislim da je ideja da je ovih šest mjeseci ustvari nekakva vrsta testiranja odgođene primjene, a mogućnost odustajanja je potpuno netačna”, kazao je Ivanić.

Mišljenja je da se može očekivati nastavak svih zakonodavnih aktivnosti u NSRS i svega onoga što je Dodik rekao, pokušaj ukidanja vojske, Oružanih snaga i svega ostalog.

“Ja ne bih računao na to, da sam na mjestu analitičara iz Sarajeva, da je ovo neki pokušaj odgađanja. Odgoda je jer vjerovatno treba pripremiti kadrove, laboratorije i čitav niz drugih stvari ako se to bude provodilo. Za to je potrebno određeno vrijeme i mislim da je to glavni razlog, nikakvo odustajanje”, naveo je Ivanić.

On smatra da je ovim zakonom SNSD želio ostvariti dvije stvari.

“Prvenstveno pokriti aferu ‘kiseonik’ jer su u suštini priznali da firme koje su prodavale taj kiseonik nisu bile registrovane za to. Priznale su da to nije bio industrijski kiseonik i samo se brane kada govore o njegovoj čistoći što smatram da je neprihvatljivo. Ovim su potezom (usvajanjem zakona op.a.) željeli spriječiti podizanje krivičnih prijava”, mišljenja je Ivanić.

Konstatovao je da će biti iznenađen ukoliko Dodik stane sa realizacijom onoga što je obećao.

“Neću biti iznenađen ako nastavi, ja to očekujem. To se vidi iz njegovog nastupa, pristupa, da on ide u tom smjeru. Teško je predvidjeti šta će se događati u ovom trenutku i šta će biti sa stvarnim životom. Moje pretpostavke su da će se prvo krenuti ka individualnim sankcijama i to ne od svih zemalja već pojedinačno. Vjerovatno će to biti najaktivnije SAD, to će dominantno ići političkim strukturama, političkoj eliti u Republici Srpskoj koja je upućena u ovo. Mislim da će se to vremenom proširiti na poslovne ljude koji se budu protumačili kao bliski Dodiku i toj strukturi, a ako to ništa ne bude dalo rezultate, onda vjerovatno i prema građanima u cjelini.

Mislim da nije dobro, da je to rizik, ali u BiH stvarno postoji problem načina primjene Dejtonskog sporazuma, neke vrste pritiska na Republiku Srpsku, neka vrsta tihe nepotpisane koalicije između SDA i međunarodnih institucija koje su uvijek popuštale ovoj stranci, bez obzira što se ne slažem sa Dodikom. Međutim, mislim da će se i to promijeniti i da SDA više neće imati toliku podršku međunarodne zajednice”, pojasnio je Ivanić gostujući u programu N1.

(N.S)

Oznake: Mladen Ivanić