Politika 26.03.2018.

Ivanić Dodiku: Suzdržite se od držanja lekcija o stvarima o kojima nemate pojma

ČITANJE: 5 minuta

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić uputio je danas pismo predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku u kojem, kako saznaje srpskainfo.com, portal “EuroBlica”, poručuje Dodiku da njegov “pogled na Strategiju spoljne politike, koju je usvojilo Predsjedništvo BiH, obiluje teškim kvalifikacijama i uvredama”.

Dodaje da su argumentacije koje je tim povodom Dodik izložio “mizerne i ne pružaju nikakvu osnovu za ozbiljnu polemiku i suštinsku razmjenu argumenata”.

Ivanić kritike smatra neargumentovanim, ali “zarad javnosti” je odlučio da uputi odgovor, koji prenosimo u cjelosti.

“Strategija je dokument koji usvaja isključivo Predsjedništvo BiH, u skladu sa ovlaštenjima iz člana 3. stav 1 i člana 5. stav 3. Ustava BiH i nije propisana nikakva obaveza javne rasprave. Podsjećam Vas da sam tokom 2003. godine, kada je usvajana prošla Strategija spoljne politike, bio ministar inostranih poslova BiH i da je ona usvojena na moj prijedlog, te o proceduri njenog donošenja znam mnogo više od Vas.

Ne petljati se u tuđe nadležnosti

Budući da Vi lično u tome niste ni na koji način učestvovali, bilo bi pametnije da se suzdržite od držanja lekcija o stvarima o kojima nemate pojma. Ja od Vas nisam nikad tražio da me konsultujete o pitanjima o kojima, u skladu sa Ustavom, odlučuje predsjednik Republike Srpske, pa i od Vas očekujem da se ne petljate u nadležnosti člana Predsjedništva.

Prilikom pripreme Strategije konsultovao sam se sa velikim brojem domaćih stručnjaka, ambasadora i profesora iz Republike Srpske, koji o međunarodnim prilikama znaju mnogo više od Vas i niko od njih nije imao ozbiljniju primjedbu na sadržaj Strategije.

Strategija, kako joj i sam naziv kaže, predstavlja načelan dokument i kao takav nije ni zasluživao pažnju koju ste mu dali. Ja znam, a uvjeren sam da to vidi i javnost, da je Vaša kritika samo pokušaj moje diskreditacije, jer sam Vam protivkandidat na izborima. Za razliku od Vas, ja se ne bojim argumentovane rasprave i nemam namjeru da vodim ovako prljavu kampanju koju ste Vi već počeli.

Špirić i Radmanović

Tačno je da se u Strategiji ukazuje na potrebu da BiH u procesu pridruživanja aktivno prati zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku Evropske unije. Začuđuje me da to smatrate pogrešnim, jer je to obaveza svake zemlje koja želi da postane član EU. I sami ste toliko puta rekli da podržavate članstvo BiH u EU, a zaprepašćen sam da do sada niste znali da to podrazumijeva i praćenje zajedničke spoljne i bezbjednosne politike EU.

Još me više čudi da ne znate da je isti stav sadržan u članu 10. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je predsjedavajući Savjeta ministara Nikola Špirić potpisao 2008. godine u ime BiH. Podsjećam Vas da je član Predsjedništva BiH u to vrijeme bio Nebojša Radmanović. Niko od njih, pa ni Vi lično, niste imali primjedbe na ovaj stav, iako je u dokumentima koje su potpisali Vaši predstavnici u pitanju ugovorna obaveza Bosne i Hercegovine, a u Strategiji samo načelno opredjeljenje.

Isti odnos prema zajedničkoj spoljnoj i bezbjednosnoj politici EU sadržan je i u odgovorima na pitanja iz Upitnika EU koje je usvojila Vlada RS koju vodi gospođa Željka Cvijanović, Vaš najbliži saradnik. Vi lično ste više puta isticali svoj ponos zbog načina kako su odgovori pripremljeni i usvojeni u institucijama.

Zaprepašćen sam stepenom Vašeg neznanja o tome šta su usvajale institucije Republike Srpske koji je vidljiv iz Vašeg pisma. Da ste ovo znali, sumnjam da biste mi ikada poslali onakvo pismo.

Podmetanje

Pozivam Vas da ne izmišljate i podmećete mi tobožnje nametanje sankcija Rusiji. Toga nije bilo niti će biti dok sam ja član Predsjedništva BiH, pa makar to značilo i zaustavljanje evropskog puta. Podsjećam Vas da sam po izboru za člana Predsjedništva zatekao ugovor o izvozu naoružanja u Ukrajinu, čemu se Rusija suprostavila. Kadrovi iz Vašeg SNSD su kukavički pobjegli od tog problema, a ja sam uspio da spriječim izvoz oružja, što je Rusija itekako znala da cijeni.

Ujedno Vas podsjećam da se u Strategiji nigdje ne spominje članstvo BiH u NATO, što čak ni Vi ne možete da negirate. Smatram da BiH ne može postati član NATO sve dok, i ako, Srbija ne bude u NATO. Taj stav jasno zastupam već duže od deset godina i nemam ga namjeru mijenjati.

Hvalospjevi NATO

Nažalost, podsjećam Vas da je gospodin Radmanović, uz Vašu ličnu saglasnost, zatražio odobravanje Akcionog plana za članstvo BiH u NATO. Moram Vas podsjetiti da ste taj zahtjev, pun hvalospjeva NATO-u, podnijeli nakon što je Srbija već donijela Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, što je tek krajnje licemjerno i suprotno interesima srpskog naroda u cjelini. Valjda znate da je Vašem zahtjevu odmah udovoljeno i da je taj Plan odobren u Talinu.

Trenutni nivo odnosa sa NATO je posljedica političkih odluka koje ste donijeli Vi i SNSD, tako da na aktiviranje tog Plana ne mogu više uticati organi BiH. Zbog toga je kukavički bježati od sopstvene odgovornosti i za vlastite greške, kada je u pitanju NATO, optuživati bilo koga drugog.

Ukoliko ste iz ovog pisma saznali činjenice koje do sada niste znali, onda ću biti manje tužan zbog stila komunikacije koji namećete. Ako i u budućnosti nastavite da izvrćete činjenice i vrijeđate, uvijek ćete dobiti adekvatan odgovor, napisao je Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

(Srpskainfo)