Vijesti 29.02.2016.

Ivanić donirao opremu za liječenje prijedorskoj bolnici

ČITANJE: 2 minute
Приједор  - Младен Иванић
Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić darovao je prijedorskoj bolnici LED foto-lampu za potrebe pedijatrije vrijednu oko 4.000 KM.

-Kabinet člana Predsjedništva BiH ima skromna sredstva na raspolaganju za razne pomoći odnosno oko 100.000 KM godišnje. Negdje oko Svetog Nikole mi smo se u kabinetu dogovorili da bi bilo dobro da u naredne četiri godine pokušamo obezbijediti nešto svakoj od bolnica ili odjeljenja gdje postoji pedijatrija- rekao je Ivanić novinarima u Prijedoru.

On je naveo da je sa rukovodstvom prijedorske bolnice dogovoreno da to bude LED lampa za novorođene bebe.

-Drago mi je da sam imao priliku da na neki mali način pomognem samoj bolnici- dodao je Ivanić.

Direktor bolnice “Doktor Mladen Stojanović” Prijedor Mirko Sovilj rekao je da je ova donacije veoma važna terapijska procedura u novorođenačkom dobu.

-Svaka donacija koja znači unapređenje rada, poboljšanje uslova rada i povećanje sigurnosti pacijenata veoma je važna- naveo je Sovilj.

Načelnik pedijatrije Vlado Radić rekao je da je riječ o aparatu koji služi za snižavanje povišenog bilirubina u krvi koji je čest kod novorođenih beba i u prvim danima života.

-Zna se pojaviti i nakon sedam dana života, kada bebe odu svojim kućama, zbog određenih faktora u majčinom mlijeku i često se te bebe moraju hospitalizovati- naveo je Radić.

On je dodao da se ranije problem novorođenačkog žutila morao rješavati invazivnim, bolnim metodama, a da je uz pomoć ovog aparata terapija za bebe bezbolna i daleko najefikasnija.

-Ponekad povećan nivo bilirubina može dostići tolike vrijednosti da pređe moždanu barijeru i izazove oštećnje mozga. To je ono čega se plašimo, rijetko se dešava, ali iz straha da se to ne desi ovom terapijom im snizimo bilirubin- pojasnio je Radić.

Bolnica “Doktor Mladen Stojanović” Prijedor pokriva regiju sa više od 200.000 stanovnika. Ima 450 kreveta i u prosjeku 1.300 hospitalizacija mjesečno.

(Agencije)

Oznake: Mladen Ivanić