Politika 11.02.2016.

Ivanić: Evropa nudi 1,5 milijardi evra, sad je do nas

ČITANJE: 2 minute
mladen ivanic
Evropa pozitivno reaguje na aplikaciju BiH za članstvo u Evropskoj uniji i da uđemo u proces sticanja kandidatskog statusa, izjavio je za današnje Oslobođenje član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

– Da dođe do ekonomskog razvoja, jer program reforme – uz sve manjkavosti – donosi milijardu evra, po obećanjima finansijskih institucija, Evropske komisije. Donosi, dakle, milijardu evra u tri godine podrške budžetu i donosi negdje oko petsto miliona evra investicija u drugim oblastima – kazao je Ivanić.

Međutim, upozorio je, vrlo lako stvari mogu otići u posve drugom pravcu.

– Zbog nestabilnosti, posebno u Vladi Federacije, da ne bude ni rješenja Mostara, ni rješenja izbora hrvatskog člana Predsjedništva, odnosno uvoda u rješenje Sejdić – Finci. Da se zaoštravanje između Republike Srpske i institucija BiH zbog Saveza za promjene i SNSD-a nastavi, da možda i bude referenduma, iako ne sad, što je očito nakon povlačenja gospodina Dodika, nego negdje oko izbora. Da Evropa stavi našu aplikaciju u ladicu, da ne bude finansijske podrške… Onda smo se vratili veliki broj godina unazad. A onda mislim da se brzo neka ovakva šansa neće ponoviti. Zato je obaveza svih ključnih ljudi, koji iole razmišljaju o dugoročnoj budućnosti, da učine sve da prvi scenario prođe, a da se spriječi ovaj drugi – kaže Ivanić.

Prema njegovim riječima, šanse za “prvi scenario” zaista postoje.

– Mislim da zavisi relativno malo i od nas, jer relativno malim naporima nas, a kad kažem nas, mislim na političku strukturu unutar BiH, i evropskih institucija, možemo doći do željenog scenarija. Kao što vrlo lako svako može iskoristiti i ove probleme, nestabilnosti, da se sve vrati unazad. Možda 60:40 u korist pozitivnog scenarija. Da, to je neka moja procjena, 60:40 u korist pozitivnog scenarija – ocijenio je Ivanić za “Oslobođenje”.

(Agencije)

Oznake: Mladen Ivanić