Politika 04.11.2021.

Ivanić iz Azerbejdžana: Vjerovatno postoji dogovor o BiH, biće vidljivo za najviše mjesec dana

ČITANJE: 2 minute

Bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić jedan je od učesnika Globalnog Baku Foruma, a za novinare iz BiH, koji prisustvuju ovom forumu u Azerbejdžanu, komentirao je i aktuelnu političku situaciju.

Sve tri strane, i srpska, i hrvatska, i bošnjačka moraju sjesti i razgovarati kako bi se aktuelna politička kriza u Bosni i Hercegovini riješila, piše Klix.

Bosna i Hercegovina, kako je istakao, došla je u situaciju da se preko nas biju veliki, a to nikada nije bilo dobro. Govoreći o odluci da se EUFOR-u produži mandat u BiH, Ivanić je istakao kako je očito tu došlo do neke vrste dogovora između velikih sila.

“Očito se s ostankom EUFOR-a u BiH složio i Milorad Dodik, koji je ranije bio protiv toga. Vjerovatno je shvatio da je pametnije da to uradi. Ovo su sve bitke velikih igrača, oni tu varakaju jedni druge i ovo što smo do sada uspjeli vidjeti je samo prvi dio te igre. Vjerovatno postoje i dogovori koje još ne znamo, a koji će biti vidljivi u narednih 20 dana do mjesec. Teško je reći o kakvim je dogovorima riječ, ali oni sigurno postoje”, kazao je Ivanić.

Da ne postoji dogovor, smatra Ivanić, neka od zemalja bi sigurno uložila veto.

“Od početka imenovanja visokog predstavnika u BiH traje bitka velikih, stoga smatram da će cijeli period njegovog mandata biti obilježen time i da će biti ograničen njegov manevarski prostor. Nikada do sada nije bilo dobro kada su velike sile bile oko nas i preko nas, ali smo zbog političara u BiH došli u tu situaciju. Smatra da stranci ne mogu riješiti naše probleme, već da je neophodno da se sjedne i razgovara. To je najbolji način, ali očito kod nas ne postoji volja da se na taj način problem riješi, već se čeka reakcija stranaca, za koju ćemo se, vjeruje, prilično načekati”, zaključio je Ivanić.

(E.M)

Oznake: Mladen Ivanić