Politika 21.02.2016.

Ivanić: Mehanizam koordinacije ne može učiniti ništa protiv Srpske

ČITANJE: 2 minute
Ivanic-Borenovic
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavo je danas u Banjaluci da usvojenim mehanizmom koordinacije niko nikome ništa ne može nametnuti.

On je istakao da ni u jednom od pet tijela koja se uspostavljaju mehanizmom koordinacije ne može ništa biti učinjeno protiv Republike Srpske. Očekuje da će prevladati razum, obzirom da je u pitanju značajna finansijska podrška i da će odluku o mehanizmu koordinacije poštovati sve strane.

-Ako nešto nije u redu, trebalo bi da dobijemo pismo u kojem se upozorava da nešto nije u redu- kazao je Ivanić te da on nije dobio nikakav dopis Vlade RS-a, a koliko je upoznat isti je slučaj i sa članovima Savjeta ministara BiH.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a i poslanik u Narodnoj skupštini RS-a kazao je nije bilo zahtjeva za posebnom sjednicom ove institucije o mehanizmu koordinacije. On smatra da bi to bilo gubljenje vremena, jer je usvojeni dokument na tragu onoga što je ranije usvojila Narodna skupština RS-a. Naveo je da se BiH nudi 1,5 milijardu eura kroz razne fondove EU.

-Pozivamo predstavnike svih nivoa vlasti da shvate mehanizam koordinacije kao dokument koji zahtjeva stručnost, ozbiljnost i profesionalnost, a ne kao dokument za blokade- kazao je Borenović.

Ivanić je osvrćući se na proteklu godinu od kada je Savez za promjene ušao u Savjet ministara BiH istakao da je veoma značajno bilo omogućavanje izvoza mesa u Tursku od čega najviše koristi imaju poljoprivrednici u RS-u, nastavak obezbjeđenja izvoza mlijeka, te dodao da se nada da će uskoro otpočeti pregovori o izvozu jaja i takozvanog bijelog mesa.

Govoreći o predaji aplikacije za članstvo BiH u EU, Ivanić je istakao da je to završeno bez zahtjeva za promjenu Ustava BiH.

-Čeka nas obaveza da ne dopustimo da aplikacija stoji sa strane- kazao je Ivanić.

Politički ambijent, naročito u RS-u Ivanić je ocijenio kao nepovoljan, navodeći da je nepotreban i primitivan riječnik vlasti RS-a ka predstavnicima RS-a u institucijama BiH.

-Odgovorno tvrdim da nije bilo ni jednog prenosa nadležnosti, ni jedan zakon koji bi to osporio, a spreman sam odgovoriti na svaki primjer eventualnog prenosa nadležnosti čega zaista nije bilo – kazao je Ivanić i dodao da koliko god predstavnici Saveza za promjene ne izazivaju drugu stranu “žestoko će odgovoriti na svaki udarna njih, odgovor će uvijek biti politiki, kulturan, ali jasan”.

Borenović je kazao da je PDP zadovoljan radom predstavnika te stranke, te izrazio očekivanje da će tako i nastaviti i da će uskoro doći do smanjenja cijena lijekova u BiH.

(AA)