Politika 20.08.2021.

IVANIĆ: Merkel nije izabrala Šmita da bi se u BiH ponašao kao Ešdaun

ČITANJE: 3 minute

Bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić (PDP) rekao je da “Merkel nije izabrala Šmita da bi se ponašao kao Ešdaun”.

Gostujući u programu N1, Ivanić je rekao da je nakon “Inckovog zakona” došlo do politićke euforije unutar bošnjačkih političkih partija, otprilike kao ‘pobijedili smo’.

“BiH ne smije biti pobjednik ni gubitnik. Moramo u svim stvarima praviti kompromise. Najveću grešku napravio je Incko (Valentin), kao da je namjerno htio novom visokom predstavniku da ostavi vruć krompir i da mu oteža situaciju. O tome da li je moguće naći srednje rješenje, teško je reći. Sve je na nosiocima vlasti, mislim na SNSD i HDZ. Oni moraju sjesti i pokušati naći rješenje. Osjećaj pobjednika i gubitnika neće dobro doći BiH“, istakao je Ivanić.

Na pitanje da li će se uspjeti očuvati jedinstvo stranaka iz Republike Srpske, Ivanić je odgovorio kako se tu govori o jedinstvu da se “ne prihvataju nametnute odluke”.

“Manje je bitan sadržaj koliko koncepcija da jedan čovjek, makar bio i visoki predstavnik, sebi uzima božanske nadležnosti i da on sam donosi zakone, zaista ispod svakog demokratskog kriterija i oko toga stoji jedinstvo. Oko mase drugih stvari, na primjer načinu na koji se vodi politika, borba protiv korupcije i drugih stvari nema niti može biti jedinstva. Jedinstvo da – kad je u pitanju nametanja zakona, ali ne jedinstvo oko politike koju unutar Republike Srpske vodi Dodik“, kazao je Ivanić.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je poručio da neće komunicirati sa novim visokim predstavnikom, dok iz Beograda stižu drugačije poruke. O tome da li će iz tog razloga doći do udaljavanje između Banjaluke i Beograda, Ivanić je kazao da je “Beograd ipak išao sa smirenijom politikom u odnosu na retoriku koju zastupa Dodik”.

“Dodik je potežak na riječima, ali on je u praktičnim stvarima u ovim godinama dok je bio član Predsjedništva samo održavao poraze. Vučić je išao sa malo razumnijom politikom i ne vjerujem da će Beograd okrenuti leđa Banjaluci, ali postoje razlike”, kazao je Ivanić.

Prema njegovim riječima, pitanje visokog predstavnika je pitanje velikih sila, to je njihov međunarodni odnos na koji mi ne možemo previše uticati.

“Mislim da bi bilo dobro da visokog predstavnika nema. Generalno, mislim da će se sa Šmitom trebati razgovarati ali i on treba jasno da kaže – neću nametati zakon kao koncept. Merkel nije izabrala Šmita da bi se ponašao kao Ešdaum (Pedi)“, kazao je Ivanić.

Kada je u pitanju ponuda Dodika da se formira koncentraciona vlada, Ivanić kaže da to nije realno.

“Dodik tom vrstom prijedloga htio je da bude glavni gospodar i da on bude dominantan, a da svi ostali to slijede”, kazao je Ivanić, navodeći da je PDP rekla da ne želi u tome učestvovati.

Bez obzira na krizu, Ivanić kaže da uvijek ima izlaza ako akteri hoće da ga nađu. “Treba doći do kompromisa o dvije stvari: o načinu donošenja zakona u budućem periodu i u sadržaju zakona koji je visoki predstavnik nemetnuo”, kaže Ivanić.

(SB)

Oznake: Mladen Ivanić