Politika 06.05.2021.

IVANIĆ: “Non paper” je potpuno neobavezujući, nema nikakve reperkusije na međunarodnom nivou

ČITANJE: 2 minute

“Non pejper” je potpuno neobavezujući dokument i do danas se ne zna ko ga je izbacio, rekao je počasni predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić.

Jedni tvrde da je “Non pejper” kreirala Slovenija. Slovenija tvrdi da s tim nema nikave veze. Ako su u tom dokumentu učestvovali neki domaći političari, onda nisu dobro vidjeli šta u njemu piše, rekao je Ivanić gostujući u emisiji „Puls“ BN TV.

Dodao je da su neki tražili u tom dokumentu argumentaciju za svoje poglede.

– Mislim da je Dodik u svojoj priči o mirnom razdruženju u tom “Non pejperu” to tražio, pri čemu je zanemario dvije stvari – jedna stvar je da u tom “Non pejperu” piše “dio Republike Srpske bi se priključio Srbiji”,a ne cijela Republika Srpska. Drugo, ono što se meni čini, da jedini dobitnici u tom dokumentu, jesu Albanci, jer bi iz te priče dobili Kosovo, dobar dio Makedonije. Jedino oni u suštini ništa ne bi izgubili – rekao je Ivanić.

Ivanić ocjenjuje da je najveću pažnju “Non pejper” privukao u BiH, i nigdje drugdje.

– BiH je tu temu “Non pejpera” digla na tako visok nivo, jer to odgovara i Dodiku i Izetbegoviću, jer na sto stavlja stvari koje njima pomažu da budu jedan kobajagi jaki Srbin, a drugi jaki Bošnjak. To kod drugih apsolutno nije izazvalo nikakvu pažnju. To nema nikakve reperkusije na međunarodnom nivou. “Non pejper”, po mom mišljenju, nije dobar po srpski narod, zato što bi dio Republike Srpske, po toj priči ušao, a otišlo cijelo Kosovo. Oni koji se iz srpskog naroda pozivaju na to, uopšte ne razmišljaju o implikacijama za cijeli narod, nego razmišljaju o koristi za sebe, što je karakteristika onoga što radi SNSD i Dodik – rekao je Ivanić.

On dodaje da podrške o mirnom razdruženju nema.

– Ko nas podržava u priči o mirnom razdruženju? Nema nikoga. To je sve završeno i samo napravljena jedna nova tema, ne bi li SNSD vratio svoj politčki autoritet i dobio više glasača. Ništa drugo. To nema rezultata – rekao je Ivanić.

(SB)

Oznake: Mladen Ivanić