Politika 14.04.2016.

Ivanić o ruskom dugu: Srpska će dobiti trećinu koja joj pripada

ČITANJE: 2 minute
IVANIC
Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić rekao je da je podjela klirinškog duga definisana Zakonom o sukcesiji, te da o tome nema nikakve rasprave, jer će Republika Srpska dobiti trećinu koja joj pripada i tu nema nikavih uslova.

Ivanić smatra da, u vezi sa rješavanjem pitanja klirinškog duga Ruske Federacije prema BiH, treba izbjeći sve domaće političke igre povodom ponude Ministarstva finansija Rusije da se taj dug isplati u gotovini.

Prema njegovim riječima, Predsjedništvo BiH će, ako uopšte dobije informaciju o ruskom dugu o tome donijeti odluku, a do tada razni suprotstavljeni politički stavovi samo mogu da ugroze tu ponudu.

“Nisam siguran da ima potrebe da bilo ko o ovome treba više da razgovara. Ali, ako to dođe do Predsjedništva BiH, onda ćemo mi to i uraditi”, rekao je član Predsjedništva BiH.

Ivanić je podsjetio da sada treba samo da se dvije entitetske vlade usaglase sa prijedlogom rješenja i stvari će ići automatizmom.

“Mislim da Rusija kao ozbiljna zemlja zaslužuje da ostane izvan naših unutrašnjih političkih sukoba jer su oni štetni”, ocijenio je on.

Ivanić smatra da je sve ovo što se posljednjih dana čuje u javnosti u Republici Srpskoj preuranjeno.

“Odluka je još daleko i nadam se samo da naši unutrašnji sukobi neće ugroziti više nego korektnu ponudu koju smo dobili od Ministarstva finansija Rusije”, kaže Ivanić. On je pozvao relevantne političke aktere da se, kako kaže, vrate u institucionalne razgovore, a ne da ovo pitanje koriste u političke sukobe”.

Ministar inostrane trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je ranije za ATV da će “srpski predstavnici u Sarajevu odrediti za šta će biti namijenjeno 70 miliona KM ruskog duga, kao i 200 miliona KM dobiti od Centralne banke”. On je rekao da predstavnici Saveza za promjene u Sarajevu neće dozvoliti da novac od ruskog duga prema BiH završi u budžetu Republike Srpske.

(Agencije)