Politika 04.03.2018.

Ivanić obilazi srpske svetinje na Kosmetu

ČITANJE: 2 minute

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić boravi u trodnevnoj posjeti manastirima i crkvama Srpske pravoslavne crkve na Kosmetu, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Posjetu je započeo Pećkoj patrijaršiji obilaskom manastirskog kompleksa i razgovorom sa mati Haritinom, vršiocem dužnosti igumanije Pećke patrijaršije.

Mati Haritina upoznala je srpskog člana Predsjedništva BiH sa situacijom i problemima s kojima se susreće sestrinstvo manastira, koje ni u najtežim danima nije napuštalo ovu svetinju.

Manastir Pećke patrijaršije jedan je od najznačajnijih spomenika srpske prošlosti.

Patrijaršija je od svog postanka u 13. vijeku bila sjedište srpskih patrijarha i arhiepiskopa. U manastirskom kompleksu čuvaju se mošti 14 upokojenih srpskih patrijarha.

Osim što je staro središte srpske crkve, Pećka patrijaršija je i mjesto gdje se čuva značajna umjetnička zaostavština.

Četiri crkve manastira Pećke patrijaršije su od 2006. godine na Listi kulturne baštine UNESCO-a.

Posjeta člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske nastavljena je obilaskom manastira Visoki Dečani, gdje je srpskog člana u Predsjedništvu Mladena Ivanića dočekao iguman Sava Janjić.

Razgovarano je o životu u manastiru i problemima s kojima se susreću.

Od 1999. godine manastir Dečani štite pripadnici italijanskog kontingenta KFOR-a, za šta im je sveštenstvo manastira jako zahvalno.

Najveći očuvani srednjovjekovni hrišćanski hram na Balkanu – Crkva Hrista Pantokratora (Svedržitelja) u manastiru Visoki Dečani jedinstveno je mjesto na planeti, što je potvrdio i UNESCO 2004. godine, kada je Dečane uvrstio na svoju Listu svjetske kulturne baštine.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske dr. Mladen Ivanić posjetu Kosmetu danas nastavlja obilaskom Velike Hoče. Također, u Prizrenu će obići Saborni hram svetog Đorđa, Crkvu Bogorodice Ljeviške, Bogosloviju i Manastir svetih arhangela.

(BN)

Oznake: Mladen Ivanić