Politika 29.11.2018.

Ivanić ostao bez obezbjeđenja, Izetbegović i Čović i dalje pod zaštitom

ČITANJE: 2 minute

Pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH više ne štite Mladena Ivanića, bivšeg člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda, iako on još ima pravo na obezbjeđenje, saznaje Srpskainfo.

Kako nam je potvrđeno iz više izvora, policijski službenici Direkcije više nisu prisutni ispred zgrade u Banjaluci u kojoj živi Ivanić, kao ni ispred prostorija u Narodnom pozorištu Srpske, koju je Ivanić koristio kao svoj kabinet u Banjaluci u proteklom mandatu.

U vezi sa ovom temom, šef banjalučke kancelarije Direkcije za koordinaciju Nenad Dragišić uputio nas je na direktora Direkcije Mirsada Vilića. Međutim, ni Vilić nije želio da razgovara telefonom već nam je rekao da pošaljemo pitanja mejlom. Zasad nismo dobili nikakav odgovor.

Kako smo nezvanično saznali, obezbjeđenje može biti ukinuto na lični zahtjev štićene ličnosti ili u situaciji kada Direkcija procijeni da bivši funkcioner više nije ugrožen. Šta se desilo u ovom slučaju – još nije poznato.

Kako smo saznali u PDP, Ivanić se još nalazi u Univerzitetskom kliničkom centru RS, gdje se oporavlja poslije nedavnih zdravstvenih problema.

Prema nezvaničnim informacijama, bivši hrvatski i bošnjački član Predsjedništva BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović i dalje imaju obezbjeđenje Direkcije za koordinaciju policiiskih tijela, koja je nadležna za zaštitu funkcionera BiH.

Internim aktom Predsjedništva iz 2003. godine definisana su prava članova Predsjedništva nakon isteka mandata, kao i način ostvarivanja tih prava.

Članovima Predsjedništva kojima prestaje mandat dato je pravo na produženi radno-pravni status u trajanju od godinu dana, pravo na posjedovanje diplomatskog pasoša, lično obezbjeđenje i korištenje službenog vozila do godinu dana te angažovanje saradnika i pravo na radnu prostoriju do šest mjeseci po isteku mandata.

Kako je navedeno u jednom od revizorskih izvještaja za Predsjedništvo BiH, zaključkom te institucije iz 2014. godine ograničeno je pravo na troškove goriva na 600 KM mjesečno.

(Srpskainfo)