Ivanić ostao bez obezbjeđenja, Izetbegović i Čović i dalje pod zaštitom

Pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH više ne štite Mladena Ivanića, bivšeg člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda, iako on još ima pravo na obezbjeđenje, saznaje Srpskainfo.

Kako nam je potvrđeno iz više izvora, policijski službenici Direkcije više nisu prisutni ispred zgrade u Banjaluci u kojoj živi Ivanić, kao ni ispred prostorija u Narodnom pozorištu Srpske, koju je Ivanić koristio kao svoj kabinet u Banjaluci u proteklom mandatu.

U vezi sa ovom temom, šef banjalučke kancelarije Direkcije za koordinaciju Nenad Dragišić uputio nas je na direktora Direkcije Mirsada Vilića. Međutim, ni Vilić nije želio da razgovara telefonom već nam je rekao da pošaljemo pitanja mejlom. Zasad nismo dobili nikakav odgovor.

Kako smo nezvanično saznali, obezbjeđenje može biti ukinuto na lični zahtjev štićene ličnosti ili u situaciji kada Direkcija procijeni da bivši funkcioner više nije ugrožen. Šta se desilo u ovom slučaju – još nije poznato.

Kako smo saznali u PDP, Ivanić se još nalazi u Univerzitetskom kliničkom centru RS, gdje se oporavlja poslije nedavnih zdravstvenih problema.

Prema nezvaničnim informacijama, bivši hrvatski i bošnjački član Predsjedništva BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović i dalje imaju obezbjeđenje Direkcije za koordinaciju policiiskih tijela, koja je nadležna za zaštitu funkcionera BiH.

Internim aktom Predsjedništva iz 2003. godine definisana su prava članova Predsjedništva nakon isteka mandata, kao i način ostvarivanja tih prava.

Članovima Predsjedništva kojima prestaje mandat dato je pravo na produženi radno-pravni status u trajanju od godinu dana, pravo na posjedovanje diplomatskog pasoša, lično obezbjeđenje i korištenje službenog vozila do godinu dana te angažovanje saradnika i pravo na radnu prostoriju do šest mjeseci po isteku mandata.

Kako je navedeno u jednom od revizorskih izvještaja za Predsjedništvo BiH, zaključkom te institucije iz 2014. godine ograničeno je pravo na troškove goriva na 600 KM mjesečno.

(Srpskainfo)

U BIH 100 MALIŠANA GODIŠNJE OBOLI OD RAKA Koliko njih ima šansu za izlječenje

Svaka tri minute jedno dijete na svijetu, koje boluje od raka,  izgubi bitku s teškom bolešću,  iako bi više od 80 odsto oboljele djece moglo preživjeti ako bi imala adekvatno liječenje, upozoravaju iz organizacije International Childhood Cancer. Povodom Svjetskog dana djece oboljele od malignih bolesti, iz ove organizacije su upozorili svijet da je obaveza svih država

POVODOM KINESKE NOVE GODINE Djeca učila o običajima iz Kine

Radionica „Umjetnost rezanja papira“ i čas kung fua, 16. februara 2019. godine u Muzeju Republike Srpske, okupila je veliki broj djece koji su imali priliku da steknu nove vještine, upravo onakve kakve imaju njihovi vršnjaci u Kini. Naime, riječ je o događaju organizovanim od strane Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci i Muzeja Republike Srpske,

Saradnja Gradske razvojne agencije i Organizacije amputiraca pomaže invalidima

Predstavnici Gradske razvojne agencije Banjaluka i Organizacije amputiraca „UDAS“ potpisali su Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji, a cilj je definisati okvire za saradnju iz domena pripreme i implementacije projekata od zajedničkog interesa, identifikovanje novih izvora finansiranja, te aktivnosti koje su usmjerene na povezivanje partnera na lokalnom i regionalnom nivou. 

BRANKICA RAKOVIĆ: Vratila sam se na fabrička podešavanja

​Zdrav čovjek ima hiljadu želja, bolestan samo jednu, zapisao je ruski književnik Anton Čehov. U to su se, nažalost, uvjerili mnogi, među njima i Banjalučanka Brankica Raković, PR stručnjak, kojoj je prije nešto manje od dvije godine dijagnostikovano maligno oboljenje – Hodgkinov limfom. Iako je možda najlakše boriti se sa strahovima i problemima iza zatvorenih

OVE GODINE I U BANJALUCI Međunarodno takmičenje studenata arhitekture u martu

Međunarodno studentsko takmičenje namijenjeno studentima arhitekture iz cijele Evrope – DOCEXDOCE, ove godine biće održano i na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Takmičenje se održava 6. marta i ovo je njegovo treće izdanje, a pravo učešća imaju svi studenti arhitekture osnovnih i master studija. – DOCEXDOCE se bazira na neuobičajenom konceptu, koji podrazumijeva jednodnevnu