Politika 02.02.2016.

Ivanić: Politizacija slučaja “Radončić” značila bi krah pravosuđa

ČITANJE: 2 minute
mladen ivanic
Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić smatra da bi eventualna politizacija slučaja hapšenja lidera SBB-a Fahrudina Radončića značila krah trenutne pravosudne garniture u BiH.

Ivanić je ocijenio da iza hapšenja Radončića vjerovatno ne stoje niti međunarodna zajednica niti SDA, te da je ovaj slučaj izuzetno značajan, jer opredjeljuje dugoročnu poziciju pravosuđa BiH.

On kaže da je u ovom trenutku teško reći da li je hapšenje Radončića početak pravne države ili sredstvo obračuna sa liderom SBB.

– Ovaj slučaj je različit u odnosu na ranije kada je postojao veliki međunarodni pritisak na pravosuđe… U proteklim godinama uloga stranaca je mnogo manja, i to je u slučaju Radončića konkretna razlika u odnosu na ranije slučajeve. Zato će se ovdje odlučivati kakav je autoritet pravosudnih institucija – ili će vratiti autoritet ili će se pokazati da je u pitanju politizacija- rekao je Ivanić za “Nezavisne novine”.

On je istakao da bi “eventualni pad ovog slučaja dao za pravo svima koji tvrde da je u pitanju politizacija”.

Ivanić smatra da je ulazak SBB-a u vlast, kao stranke sekularizma, značio stabilizaciju, ne samo bošnjačke scene, nego i cijele BiH, te ističe da je ubijeđen da će koalicija SDA-SBB ostati.

On je naveo da BiH treba da podnese aplikaciju za kandidaturu u EU i da sumnja da će se naći neko ko kaže da je ne treba razmatrati.

– Sumnjam da će se to desiti, jer bi to značilo takvo dizanje ruku od BiH, da bi posljedice bile vrlo problematične. To bi značilo da dio Evrope pokazuje da ne želi da nas vidi tamo- objasnio je Ivanić.

On vjeruje da će u EU pobijediti struja koja vjeruje da BiH zaslužuje šansu i da sa otvorenom evropskom perspektivom ima šansu da prevaziđe razlike.

– Sve drugo bi značilo da se vraćamo u prošlost i da se bavimo stvarima od kojih niko nema nikakve koristi- smatra Ivanić.

(Agencije)

Oznake: Mladen Ivanić