Politika 10.05.2016.

Ivanić: Predsjedništvo BiH uskoro o govoru Davutoglua u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute
davutoglu
Srpski član tročlanog Predsjedništva BiH Mladen Ivanić slaže se sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom da je obraćanje odlazećeg turskog premijera Ahmeta Davutoglua, na svečanom otvaranju Ferhadije u petak u Banjaluci, bilo neprimjereno.

Ivanić je poručio da će Dodikov zahtjev s tim u vezi biti razmatran na nekoj od narednih sjednica Pedsjedništva BiH.

Dodik je, naime, pozvao Ivanića da od zvaničnih turskih vlasti zatraži da se ograde od onoga što je Davutoglu tada rekao.

Predsjednik Srpske rekao je da je ovaj zahtjev uputio Ivaniću, jer je posebno sporno to što Davutogluove poruke dolaze u isto vrijeme kada i informacije o podršci organizovanju protestnog skupa Saveza za promene u Banjaluci.

“Davutogluove reči su bile osvajačke i promocija ekspanzivnog neoosmanizma”, rekao je Dodik.

Davutoglu je na svečanom otvaranju Ferhad-pašine džamije u Banjaluci rekao, između ostalog da, ako ikada dođe do sukoba, za razliku od 90-ih, iza BiH će kao planina uvijek stajati država Republika Turska.

On je poželio da Bog nikada ne dozvoli da sa novoizgrađene džamije nikada ne utihnu ezan, te poručio da se Banjaluka nikada ne može odvojiti od Sarajeva ili Sarajevo od Mostara.

Davutoglu je u svom govoru podsjećao i na prisustvo i ulogu Turske u BiH kroz njenu istoriju. Rekao je da su danas došli zbog ljepote, bratstva i svih naroda u BiH. Ali je dodao i da je “Turska bila i biće u BiH”. On je porukom:

“Znajte, kada u vašoj zemlji nekome krene krv na nos, u Turskoj krene iz žile kucavice”, istakao činjenicu da je cijela Turska uz narod BiH.

Iako je bilo najavljeno obraćanje Dodika on to nije učinio, a nakon otvaranja Ferhadije novinarima je rekao da je to bio vjerski skup i da je trebalo da se obraćaju samo vjerski poslenici, te ocijenio da je govor Davutoglua bio neprimjeren.

(Agencije, Foto: Aleksandar Čavić)

Oznake: Mladen Ivanić