Politika 25.03.2016.

Ivanić: Presuda Karadžiću ne doprinosi pomirenju!

ČITANJE: 3 minute
ivanic
Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić poručio je da presuda prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću ne doprinosi pomirenju u BiH.

Ivanić je, govoreći o presudi prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću koji je osuđen na 40 godina zatvora, rekao da je očekivao da će sva priča oko Haškog tribunala biti puno drugačija nego što je ispala, jer objektivno, ovakve odluke ne doprinose smirivanju prilika, već radikalizaciji.

“Svaki put kada se donese neka odluka, umjesto da dođe do relaksacije političkih prilika, dođe do tenzija i većih podjela u BiH. Ostaje jedno veliko pitanje na koje Haški sud nije dao, a s obzirom da se gasi, i neće dati odgovor: zašto niko ozbiljan nije osuđen za zločine nad Srbima? To je pitanje koje proizvodi duboko istinsko nezadovoljstvo u srpskom narodu, a koje će s druge strane radikalni bošnjački političari koristiti kao dokaz da je samo jedna strana bila žrtva rata”, smatra Ivanić.

On je ponovio da je Republika Srpska realnost i nešto što se više neće mijenjati, kao i da su toga postali svjesni i EU i međunarodna zajednica, ali i političke snage u Federaciji BiH.

“Svjestan sam da bi mnogi priželjkivali da bude određenih pritisaka na Srpsku zbog ove presude, kako bi onda kroz njenu odbranu jačali svoju poziciju, ali niko presudu ne može koristiti za to”, rekao je Ivanić.

On je naglasio da se time ocjena ratnih događaja u BiH nikada neće završiti.

“Zato se nadam da će uskoro i ovaj tribunal prestati da postoji, a da ćemo se mi unutar zemlje vratiti istinskom pomirenju”, dodao je Ivanić.

Član predsjedništva BiH je rekao da samu presudu Tribunala neće puno komentarisati, jer svaki komentar može proizvesti posljedice po odbranu.

“Smatram da odbrana ima širok prostor i da će zaista moći sa puno argumenata da traži promjenu presude u drugostepenom postupku i ne bih bio iznenađen da se to i desi, s obzirom na iskustva iz nekih drugih slučajeva”, rekao je Ivanić i dodao da u presudi ima dosta elemenata koje mogu pomoći odbrani.

On je ocijenio da je najvažnije da se politička zloupotreba ove presude zaustavi, kao i da ohrabruje činjenica da nije bilo toliko euforije kod ključnih političkih ličnosti iz Federacije BiH i običnih ljudi oko presude.

Ivanić je rekao da obeshrabruju euforija i rječnik nevladinih institucija koje u FBiH dižu nepotrebnu tenziju.

“Veoma je važno što juče nije bilo nikavih okupljanja ni na jednoj strani. Građani su mudro reagovali, iako vjerujem da su emocije bile prisutne kod dosta njih”, dodao je Ivanić.

On smatra da je obaveza institucija Republike Srpske da porodici Radovana Karadžića stavi na raspolaganje sve moguće resurse, a da Boračka organizacija treba više raditi na pružanju finansijske pomoći prilikom odbrane.

Ivanić je rekao da nije gledao gostovanje ratnog komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića na televiziji “Fejs” povodom presude Karadžiću, ocjenjujući da je čudno da neko ko je osuđen komentariše tuđe presude.

On je naglasio da izjava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi sa presudom nije usaglašeni stav Predsjedništva, već njegov lični stav.

Prvostepeno vijeće Haškog suda osudilo je juče na 40 godina zatvora nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

(Agencije)

Oznake: Mladen Ivanić