Politika 14.10.2018.

Ivanić priznao da je Dodik pobijedio na izborima

ČITANJE: 3 minute

Kandidat Saveza za pobjedu za srpskog člana Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da je njegov protivkandidat Milorad Dodik dobio izbore, te da su za njega glasali birači u seoskim sredinama.

Ivanić je naveo da se “izborna baza Dodika preselila na selo” i da je izgubio oslonac u gradovima.

“Dodik je izgubio u Banjaluci, Doboju i Bijeljini, većim, urbanim sredinama”, naveo je Ivanić u autorskom tekstu za beogradski list “NIN”.

Stevandić: Ivanić traži alibi u strukturi stanovništva

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je da ne treba dopustiti da kandidati Saveza za pobjedu, koji nisu dobili povjerenje građana na izborima, navedu Republiku Srpsku na put sukoba i podjela i da alibi za vlastiti nerad i neprihvatanje od vlastitog naroda traže u podjelama stanovništva na seosko i gradsko.

“Svaka podjela srpskog stanovništva na seosko, gradsko, obrazovano, neobrazovano doprinosi daljoj disoluciji društva”, rekao je Stevandić za Srnu, komentarišući izjavu kandidata Saveza za pobjedu za srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da je njegov protivkandidat Milorad Dodik dobio izbore, te da su za njega glasali birači u seoskim sredinama.

Stevandić je istakao da je potpuno jasno da ta vrsta priznavanja poraza, ali i traženja nekog alibija u strukturi stanovništva, upućuje na moguću postizbornu krizu, traženje sukoba i demonstracije po gradovima, dodavši da je to već počelo da se dešava u Banjaluci.

“I pored toga što je gospodin Ivanić priznao poraz, koji je mnogo veći nego što je bio poraz u prošlom ciklusu, kada je Ivanić pobijedio, očigledno je da tada niko nije dijelio ljude i niko nije upućivao prekor građanima. Nadam se da ćemo svi zajedno biti mnogo pametniji i da nećemo dopustiti da nas oni ljudi koji nisu dobili povjerenje građana navedu na put sukoba i podjela”, rekao je lider Ujedinjene Srpske.

On je ocijenio da je neprihvatljivo da se “alibi za vlastiti nerad i neprihvatanje od vlastitog naroda traži u dijeljenju građana na ove ili one”.

Košarac: Najvažnije da je Ivanić priznao poraz 

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac rekao je da je kandidat Saveza za pobjedu za srpskog člana Predsjedništva BiH “Mladen Ivanić priznao poraz i tako poslao poruku Vukoti Govedarici, Branislavu Borenoviću i ostalima iz ‘Saveza za poraze’ da se manu uličnih protesta”.
Komentarišući Ivanićevu tvrdnju da je njegov protivkandidat Milorad Dodik dobio izbore, te da su za njega glasali birači u seoskim sredinama, Košarac je izjavio Srni da je u cijeloj toj priči najvažnije da je Ivanić priznao poraz.

“Ivanić je ubjedljivo izgubio i na selu i u gradovima. Nije tačno da je Dodik poražen u Banjaluci, gdje je pobijedio, baš kao i u Prijedoru, Gradišci, Istočnom Sarajevu, Zvorniku i Trebinju”, podsjetio je Košarac.

On je naglasio da je Ivanić doživio jedan od najubjedljivijih poraza u posljednjoj deceniji i da sada pokušava da pronađe bilo kakav izgovor.

“Ubjedljivo je poražena Ivanićeva politika popuštanja, nečinjenja i spavanja u Predsjedništvu BiH. Ivanić je loše radio svoj posao, što su građani prepoznali i kaznili na izborima”, naglasio je Košarac.

On je dodao da je Milorad Dodik, sa više od 350.000 glasova, ubjedljivo najpopularniji političar u cijeloj BiH.

“O tome bi trebalo da vode računa i Ivanić i svi oni koji na bilo koji način pokušavaju da ospore pobjedu Dodika, Željke Cvijanović i SNSD-a na proteklim izborima. Volja naroda treba da se provede i to je suština svakih izbora”, zaključio je Košarac.

(Srna)