Politika 28.06.2021.

Ivanić: Regionalna saradnja lošija nego prije 20 godina

ČITANJE: 2 minute

O perspektivama Bosne i Hercegovine i ostalih zemalja regije u Evropskoj Uniji na današnjem Forumu u Sarajevu govorio je i Mladen Ivanić, bivši minister vanjskih poslova BiH.

On je pesimistično ocijenio da je stagnacija na evropskom putu, nažalost, najbolji scenario, prenosi Klix.ba.

“Volio bih da griješim, ali bojim se da je to rezultat mog iskustva kojeg sam sve ove godine imao”, kazao je Ivanić.

Prisjetio se ideje lidera iz rediona još iz perioda kada je Romano Prodi preuzeo predsjedavanje Evropskom komisijom.

“Mi smo tada s jednih think-thankom iz Brisela predlagali uvođenje pridruženog člana u evropsku strukturu. To bi bila zemlja koja bi koristila sve pogodnosti, ali zbog nespremnosti svojih unutrašnjih struktura, ne bi imala pravo odlučivanja i ne bi imala pravo da ima komesara. Sve ostale stvari bi imala, kao da je punopravni član, i raspodjelu budžeta i sve ostalo. Ja i danas mislim da je to najbolja opcija za zemlje Zapadnog Balkana, jer sam bio prisutan, vrlo jasno znam, u momentima kada kada Hrvatska još nije član, neki ključni ljudi, najključniji u EU su rekli da poslije Hrvatske desetljećima neće biti proširenja. To se nažalost pokazuje. Naš proaktivni stav treba da bude pritisak, ako ne ništa drugo, da bar na neko vrijeme tražimo tražimo status pridruženog člana”, kazao je Ivanić.

Govoreći o problemima, on je kazao da je regionalna saradnja danas lošija nego prije 20 godina.

“Dok sam ja bio ministar vanjskih poslova, dogovorali smo se da na sastancima s EU jedan ministar govori u ime regije. To je bilo normalno, da jedan minister govori, da bude podržan od ostalih. Danas je to apsolutno nezamislivo. Odnosi u regiji, formalno se drže na nekom nivou, ali pogledajmo kada su bile posjeta, kad se išta ozbiljnije napravilo…”, pitao se Ivanić.

On je kazao da ne postoji ni jedna stvar napravljena u regiji u posljednje tri godine, a da ima iole relevantnu političku težinu, niti ima zainteresiranih političkih elita da to rade.

“Sve političke elite unutra svojih zemalja opravdanje traže da budu u sukobu s nekim u okruženju”, kazao je Ivanić.

(N.S)

Oznake: Mladen Ivanić