Politika 21.10.2015.

Ivanić: Republika Srpska je realnost, a ne projekat

ČITANJE: 2 minute
mladen ivanic
Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da Republika Srpska nije međunarodni projekat, već rezultat volje naroda.

On je rekao da je da Republiku Srpsku treba gledati kao realnost, a ne dovoditi na ovaj ili onaj način u pitanje da li je uspješna ili nije.

Ivanić je za list “Danas” rekao da je Republika Srpska realnost i da se ne bi bavio velikim riječima i ocjenama pojedinaca koji je doživljavaju kao “neuspješan projekat”.

– To je realnost. To postoji. Dokle dugo i kako tačno zavisi dominantno od nas. U to sam uvjeren. Iskreno vjerujem da će ona postojati i da je to u sklopu balkanskog poimanja politike jedini način da budete ravnopravni, da imate vlastitu instituciju i da vas ona čuva- rekao je Ivanić.

Prema njegovim riječima, najbolja prilika da se vidi šta znači većina je u Federaciji BiH, gdje Hrvati stalno ističu da su preglasani.

– A tamo je napravljen taj, kao, sklad Bošnjaka i Hrvata koji se pokazao potpuno nerealnim- smatra Ivanić.

Govoreći o predstojećem učešću premijera Srbije Aleksandra Vučića na donatorskoj konferenciji u Srebrenici, Ivanić je to ocijenio kao dobro i naglasio da je u svemu što se događalo 11. jula bilo previše politike, a malo pijeteta prema žrtvama.

– Mislim da je najveća odgovornost za to bošnjačkih političara. Vučić je dao svoje. Vidjeli smo kakvo je reagovanje bilo. Očito tada nije bio iskreno prihvaćen. Stičem utisak da sada na ovom forumu koji se planira, koji je posvećen ekonomskom razvoju biti bolje. I stičem utisak da su građani, posebno Bošnjaci, shvatili koji je značaj toga- rekao je Ivanić.

On smatra da je veoma dobro što Beograd ima politiku – “volimo Republiku Srpsku, ali uvažavamo cjelovitost i integritet BiH”.

– To je kratko rečeno, ali rekao bih vrlo lijepo i fer- kaže Ivanić.

(Agencije)

Oznake: Mladen Ivanić