Politika 18.01.2016.

Ivanić sazvao sastanak sa srpskim predstavnicima u institucijama BiH

ČITANJE: 3 minute
mladen-ivanic
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Mladen Ivanić zakazao je za četvrtak sastanak na kojem će se raspravljati o učešću predstavnika srpskog naroda vezano za rješenja o Statutu Grada Mostara i izmjenama Izbornog zakona BiH.

Na sastanak koji će se održati u Skupštini Grada Istočno Sarajevo pozvani su poslanici i delegati Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i ministri i zamjenici ministara u Savjetu ministara iz RS, te potpredsjednik FBiH iz srpskog naroda.

-Kao što ste već upoznati, u toku su razgovori vodećih stranaka u Federaciji BiH u vezi sa Statutom Grada Mostara i izmjenama Izbornog zakona BiH. Tim povodom, predstavnici Srba Grada Mostara uputili su u decembru 2015. godine prijedlog za održavanje zajedničkog sastanka svih srpskih predstavnika u institucijama BiH kako bi se zajedničkom aktivnošću izdejstvovala rješenja koja će omogućiti opstanak srpske zajednice u Mostaru i njeno učešće u političkom životu i donošenju relevantnih odluka- stoji u pozivu srpskim predstavnicima u institucijama BiH koje je uputio član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Inače, predstavnici srpskog naroda nedavno su u Mostaru održali sastanak sa predstavnicima političkih partija iz srpskog naroda koji učestvuju u radu Inetrresorne radne grupe za pripremu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH upravo vezano za njihovo učešće u razgovorima i dogovorima oko rješenja koja se odnose na Grad Mostar.

-Oni su tražili da se zadrži dosadašnji princip da najmanje četiri vijećnika u Gradskom vijeću Mostara budu iz jednog konstitutivnog naroda, odnosno kako je to do sada bilo. Njihov je zahtjev da se osigura da se taj broj ne bi smanjivao. Rekao sam da to ne bi trebalo biti dovedeno u pitanje vezano za dosadašnje principe u odnosu na Statut Grada Mostara i Izborni zakon BiH. Kada je u pitanju osvajanje direktnih mjesta to zavisi od birača, odnosno kako budu izborna područja regulisana. Od toga zavisi šta će biti- rekao je Lazar Prodanović, član Interresorne radne grupe za pripreme izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Prodanović je potvrdio kako će se u četvrtak na poziv člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića održati sastanak svih srpskih predstavnika u institucijama BiH na koji je pozvan i potpredsjednik FBiH iz srpskog naroda Milan Dunović.

-Tema su razgovori o pitanju Mostara i učešću srpskih političkih partija u izbornom procesu u Gradu Mostaru i pretpostavljam da će biti priče o implementaciji presude Ustavnog suda BiH koja se odnosi na Grad Mostar- rekao je Prodanović.

Inače, Ustavni sud BiH 2011. godine donio je odluku kojom je suspendovao određene članove Statuta Grada Mostara zbog čega nije bilo moguće da se održe lokalni izbori u Mostaru 2012. godine jer izmjene Statuta nisu usaglašene sa odlukom Ustavnog suda BiH. Tako je od 2012. godine Grad Mostar jedina lokalna jedinica samouprave u Bosni i Hercegovini koja već gotovo četiri godine nema svoje zakonodavno tijelo – Gradsko vijeće.

Interresorna radna grupa za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH već ranije je pokušala da riješi pitanje statusa Grada Mostara, ali bez uspjeha. Nakon razgovora čelnika SDA i HDZ BiH to pitanje je prepušteno u nadležnost gradskih odbora dvije stranke, uz asistenciju stranačkih centrala.

Rok do kojeg bi trebalo usvojiti izmjene Statuta Grada Mostara i Izbornog zakoan BiH je sredina maja kada Centralna izborna komisija BiH donosi odluku o raspisivanju lokalnih izbora u BiH.

(AA)

Oznake: Mladen Ivanić