Politika 01.10.2018.

IVANIĆ: Slučaj “Dragičević” je samo prelio kap u generalno lošoj situaciji u RS

ČITANJE: 7 minuta

Mladen Ivanić, kandidat Saveza za pobjedu (SzP) za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, u posljednjoj sedmici predizborne kampanje uvjeren je u svoju pobjedu i to uglavnom zbog toga, kako kaže, što njegov protukandidat više nema nikakvih argumenata.

Već duže ne štedi svog protukandidata, aktuelnog predsjednika RS Milorada Dodika, ali uvijek zadržavajući nivo kulture komuniciranja.

U intervjuu za Klix.ba otvoreno govori o Dodikovim “otrovnim strelicama” uperenim njemu i opoziciji u RS, zatim o slučaju “David Dragičević” i odnosima s Aleksandrom Vučićem. Otkriva motive zašto je opet ušao u utrku za člana Predsjedništva BiH te šta će mu biti jedan od prvih poteza u Predsjedništvu.

Kako komentirate činjenicu da Dodik vješto koristi vašu izjavu o tome da se Srbija ne bi trebala miješati u BiH?

Zašto mislite da je vješto? On svakog pokušava uvući na svoju stranu pa i Srbiju. Ja i dalje stojim pri svom mišljenju koje sam jasno rekao na početku, niko izvana ne bi trebalo da se miješa u izbore u BiH. Pa ni Srbija, niti bilo koja druga država.

Šta je u tome pogrešno? To što se izvrću teze, spinuje i pravi priča tamo gdje je nema, najmanje će meni nanijeti štetu. U to sam sasvim siguran.

Dodik više nema svojih argumenata unutar Republike Srpske, doveo je zemlju do ekonomske propasti pa se krije iza koga stigne. Što uopšte ne znači da će uspjeti. Posljednja istraživanja smo dobili i on i ja, i otud sva hajka. Sve je jednostavnije nego što se čini. Ja sam u značajnoj prednosti.

Kakvi su onda vaši odnosi s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem?

Dobri i korektni, bez obzira što Dodik nastoji izvrtanjem teza da ih prikaže drugačije. Ja sam milion puta zahvalio gospodinu Vučiću za svaku vrstu pomoći koju je Srbija pružila Republici Srpskoj, i političku i finansijsku. I zahvaljujem opet, i činit ću to i dalje.

Srbija je uvijek bila uz nas i biće i dalje. To je sasvim prirodno, bez obzira na to ko bio na vlasti, i ovdje i tamo.

Kroz medije pod svojom kontrolom Dodik i njegovi sljedbenici pokušavaju to da izokrenu. Moji odnosi s Vučićem su, kao što sam rekao do sada milion puta, dobri. A bili ste i sami svjedoci naših brojnih prijateljskih susreta.

To što sam ja znao da kritikujem SNSD-ovu vlast da je potrošila novac koji nam je Srbija bratski dala za Telekom, ne znači da nemam dobre odnose sa Srbijom. Naprotiv, stalo mi je da te dobre odnose, i Republike Srpske i BiH sa Srbijom, zadržimo.

Slučaj “David Dragičević” trenutno potresa RS. Može li ovo koštati aktuelnu vlast RS koja se dosta aroganto odnosi prema ovom slučaju?

Slučaj “Dragičević” je samo prelio kap na generalno lošu situaciju u RS. Najmanji problem je da li će to koštati aktuelnu vlast u Republici Srpskoj, problem je što to sve košta RS.

Postali smo društvo u kojem je sasvim normalno da mladić bude ubijen, da mu se pripiše da je narkoman i lopov, da se kasnije ispostavi da ništa od toga nije istina i da se opet ne desi ništa. Da niko za to ne odgovara.

Strašno je to što je predsjednik RS lično vrijeđao oca Davida Dragičevića, što taj slučaj koristi za predizborne tribine, da koristi termine na javnom servisu RS i pokušava nevješto to ublažiti, a onda opet pokušava uvjeriti javnost da se neko drugi bavi politizacijom slučaja.

A koristi li opozicija vješto ovaj slučaj?

Slučaj je do sada morao biti riješen i za to je neko morao odgovarati. A ako nije riješen, onda i za to neko da odgovara.

Predsjednik RS je poslije posebne sjednice Narodne skupštine RS izjavio da je “namjerno uvalio” opoziciji Anketni odbor za rješavanje slučaja “Dragičević”.

Opozicija je utvrdila sve činjenice koje je mogla utvrditi s parlamentarne pozicije. Mislite li da je to vješto korištenje slučaja? Nije. To je samo institucionalni rad. Za razliku od ostalih institucija, koje su u ovom slučaju zakazale. Uključujući i parlamentarnu većinu koja je odbacila izvještaj Anketnog odbora, a na kraju se ispostavilo da se poklopio s naredbom tužilaštva.

Istina je da je slučaj sam po sebi tragedija, a da je SNSD-ova vlast na njemu pokazala dokle može da seže bahatost. Očigledno je da je u interesu nekome iz vlasti da slučaj ne bude razriješen.

Zašto ste opet ušli u utrku za člana Predsjedništva BiH?

Zato što mislim da sam to vrlo uspješno radio u protekle četiri godine i da sa ovakvim političkim iskustvom imam još šta da ponudim. A dodatni razlog je upravo kandidatura Milorada Dodika koji je Republiku Srpsku zavadio sa cijelim svijetom, zavadio nas međusobno u BiH, a na kraju podijelio srpski narod, kao niko do sada. Neko mora da ga spriječi da nastavi. I ja ću to i uraditi.

Prethodni mandat je dosta obilježen nesuglasicama i nepovjerenjem. Šta ako konstelacija budućeg saziva Predsjedništva BiH bude takva da s vama naprimjer uđu predstavnici građanske opcije Željko Komšić i Denis Bećirović?

Ko god da uđe u Predsjedništvo, ja ću slijediti politiku koju sam do sada slijedio. To je politika dijaloga, smirivanja tenzija, kompromisa, ali i odbrane RS u dejtonskoj BiH. Umjesto dizanja tenzija, ja sam ih smirivao. Ničim nisam izazivao konflikte, ali sam žestoko odgovarao i branio RS kad je bilo izazivanja s druge strane.

Ukoliko u naredne četiri godine ne bude takvih pokušaja s druge strane, ko god na njoj bio, nema razloga da ulazimo u sukobe.

Kakva je ekonomska situacija u RS?

Situacija u RS je ekonomski veoma loša. Posebno u javnim preduzećima koja grcaju u dugovima, a zbog toga se u vlasti SNSD-DNS-SP niko ne potresa. Zaduženost Republike Srpske je šest milijardi maraka, a dok mi razgovaramo oni se i dalje zadužuju.

A to RS ne može da izdrži. Primjera radi, kad sam ja bio premijer, zaduženost RS je bila dvije milijarde maraka. Plus što smo imali Fabriku duvana, Banjalučku mljekaru, Glasovu štampariju… Danas više toga nema.

Nema novih investicija, nema novih fabrika, nema zapošljavanja. A samo platom i poslom možemo zadržati ljude da ostanu.

Da li ima nešto što ste trebali uraditi u ovom mandatu, a niste?

Kad uđem u Predsjedništvo BiH ono što ću sigurno odmah pokrenuti jeste inicijativa za zajednički odlazak sva tri člana na tri mjesta stradanja, i srpskog, i bošnjačkog, i hrvatskog. Bez političkih govora, samo poklanjanje žrtvama. Jedino bez politizacije i politikanstva možemo pokazati da nam je istinski jednako stalo do svih žrtava i njihovih potomaka. I do trajnog mira u BiH.

To sam uradio i na početku ovog mandata i inicijativa je isprva prihvaćena sa zadovoljstvom, ali na kraju nije bilo volje da se sprovede.

Ima li u dejtonskoj BiH s dva entiteta mjesta za priče o otcjepljenju RS?

Dejtonsko rješenje nije ni blizu savršenog. I dalje ima puno otvorenih problema. Ipak, zaštita srpskog naroda i statusa RS trenutno je najbolja upravo kroz Dejtonski sporazum. Većina ljudi želi nezavisnu RS, ali moramo gledati šta je ovog momenta realno i moguće i šta je najbolje za Srbe. I, ono što je najvažnije, šta je moguće dobiti bez rata, a da ne izgubimo ovo što imamo. Ko god se s tim igra u kampanji, kupi jeftine političke poene, a ne čini dobro.

Ono što je sada najvažnije je ekonomski stabilna Republika Srpska, a ekonomska stabilnost, i pojedinca i zemlje, najvažnija je za nezavisnost.

Ko je najviše profitirao posjetom ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova Sarajevu i Banjoj Luci?

Vaše pitanje upravo nalikuje onome što je i Dodik pokušao, da neko profitira od posjete važnog gosta. Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov očitao je diplomatsku lekciju Dodiku i nije dopustio da ga bilo ko uvuče u izbornu kampanju. Rusija je prijatelj i Republici Srpskoj i BiH, samo što se u drugom dijelu BiH to manje cijeni.

Drago mi je što je gospodin Lavrov posjetio i Sarajevo i Banju Luku. I bilo bi lijepo kad bi više gostiju tog ranga u okviru svojih zvaničnih posjeta dolazilo u Banju Luku. To bi značilo da imamo dobre odnose sa svima.

(Klix.ba)