Politika 22.11.2021.

IVANIĆ: Sukobe ne očekujem, ali za incidente je dovoljno desetak budala, a toliko ih ima

ČITANJE: 2 minute

Bivši član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić razlikuje dvije stvari kada govorimo o sadašnjoj krizi.

“Razlikujem tu ono što je proizvod ili rezultat međunarodnih aktivnosti, pa jednim dijelom i Ustavnog suda, što smatram neprimjerenim, a drugi je ono što proizvodi gospodin Dodik. To su dvije potpuno različite stvari, koje se ne mogu nikako poistovjećivati. Spadam pod vrlo ozbiljne protivnike nametanja zakona i to smatram zaista neprimjerenim i bilo je logično da se pokaže jasan stav u nekim elementima kada su u pitanju nametnuti zakoni. Nelogično je da se takve stvari dešavaju 26 godina nakon potpisivanja Dejtona. Takođe, jednim dijelom smatram neprimjerenim i odluke koje se donose u Ustavnom sudu, koji često izlazi iz zone svoje odgovornosti tumača Ustava i počinje da kreira ustavni sistem u BiH. Ono što Dodik radi je nepotrebno stvaranje izazova, apsolutno neosmišljena koncepcija kojom je ušao u cijelu priču oko vraćanja nadležnosti. On je to više populistički izletio i napravio krizu. A, rekao bih, stilom koji je to uradio na neki način delegitimisao i realne zahtjeve iz RS koji treba da kažu da je dosta više neke vrste nepisane koalicije između Bošnjaka, prije svega SDA, i međunarodne zajednice”, rekao je Ivanić za Buku.

On kaže da sankcije nisu sredstvo za bilo koje demokratsko društvo.

“Ali međunarodne institucije nemaju drugo sredstvo osim sankcija, jer upotreba bonskih ovlaštenja sa novim visokim predstavnikom, čiji legitimitet ne prihvataju Kina i Rusija, je vrlo problematična i nemoguće je očekivati upotrebu bonskih ovlaštenja. I u takvim uslovima, onim međunarodnim institucijama koje se za to opredijele jedino što ostaje su sankcije. Koliko one mogu djelovati je upitno. Neki smatraju da su one potrebne, ali početni problem neće biti riješen. Cijeli razvoj situacije ne zna ni Dodik, kao ni međunarodne institucije, kao ni političke partije sa sjedištem u Sarajevu. Svima je ovo nepredvidivo i može otići u raznim pravcima”, kaže on koji je govorio i o mogućnosti izbijanja sukoba:

“Ja veće sukobe ne očekujem, ali dovoljno je desetak budala, a toliko ih sigurno ima, da se dese incidenti. A jedan incident je dovoljan da se u takvim uslovima zapali atmosfera i stvar ode izvan kontrole. Ali, ipak se nadam da incidenata neće biti iz dva glavna razloga. Nema naroda da se kreće za vođama koji nisu toliko jaki da mobilišu veći broj ljudi. Drugo, nema dovoljno vojne opreme i naoružanja. I treće, međunarodne institucije su se rano uključile u sve”, rekao je Ivanić.

(SB)

Oznake: Mladen Ivanić