Region 28.09.2020.

IVANIĆ U PODGORICI: Sa mitropolitom Amfilohijem o iskustvima sa definisanjem statusa SPC u BiH

ČITANJE: 1 minuta

Bivši član Predsedništva BiH Mladen Ivanić sastao se danas u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem, kome je prenio svoja iskustva u vezi sa definisanjem položaja Srpske pravoslavne crkve u BiH, prenose agencije.

„Kada je potpisivan sporazum Bosne i Hercegovine sa Rimokatoličkom crkvom (Vatikanom), insistirao sam da se isti sporazum potpiše i sa Srpskom pravoslavnom crkvom u cilju definisanja njenog trajnog statusa“, rekao je Ivanić, a saopšteno je iz Partije demokratskog progresa (PDP), čiji je počasni predsjednik.

Dodaje se da su se Ivanić i mitropolit Amfilohije saglasili da upravo to SPC traži i u Crnoj Gori – ravnopravnu poziciju sa ostalim vjerskim zajednicama, te da iskustva koja je Ivanić prenio mogu biti dobar primjer kako je država regulisala pitanje statusa crkve.

„Za nas je ovo vrlo značajno iskustvo. Ukoliko je i Evropa podržala ovakvo rješenje u BiH, nema razloga da ne bude podržano i u Crnoj Gori“, istakao je mitropolit Amfilohije.

Ivanić je naglasio da mu je čast i zadovoljstvo zbog upriličenog susreta i da se od mitropolita crnogorsko-primorskog uvijek mogu čuti poruke mudrosti, mira i sabornosti.

(SB/banjaluka.net)