Politika 31.08.2018.

IVANIĆ: Vladajući blok u RS svaku kritiku pojedinca tumači kao napad na državu

ČITANJE: 3 minute

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić smatra da je najveća odgovornost na koaliciji SNSD – DNS – SP za najtežu podjelu srpskog naroda od doba komunista i partizana.

– Doveli su nas do toga da kobajagi patriote glasaju za SNSD i njihove partnere, a kobajagi izdajnici glasaju za Savez za pobjedu. U takvoj atmosferi, Dodikove borbe za vlast na život i smrt, došli smo do napada na novinara, na opoziciju, na sve koji misle drugačije –  rekao je Ivanić gostujući u emisiji ”Stav” K3 televizije.

Prema njegovim riječima, ko ne izađe na izbore daje šansu manipulantima da urade nešto sa njegovim listićem.

– Izađete li, vlast će biti promijenjena. Ostanete li kod kuće, vlast SNSD – DNS – SP ostaje. Razmislite zašto su SNSD i HDZ bili protiv uvođenja elektronskog brojanja, koje je čisto kao suza. Čak ga i naša prijateljska Rusija ima – rekao je Ivanić.

Odgovarajući na pitanja o ugroženoj bezbjednosti i napadu na novinara Vladimira Kovačevića, Ivanić je rekao da je Milorad Dodik godinama unazad brutalan, izrazito negativan i da je ciljano udarao na sve koji ne misle kao on – novinare, opoziciju, sve. Govoreći o slučaju Dragičević, Ivanić je rekao da je očigledno da nekima iz vlasti nije u interesu da slučaj bude riješen i da je vlast u Srpskoj ispolitizovala cijeli slučaj.

– Politizaciju je napravio isključivo MUP konferencijom za novinare, a onda i vlast i režimski mediji nazivajući one koji traže istinu – soroševcima i stranim plaćenicima. Kako je moguće da se toliko dugo čekala naredba tužilaštva, kako je moguće da i dalje nema pomaka? Što nisu stavili tačku na to i riješili tu politizaciju? – upitao je Ivanić.

Problem je, kaže Ivanić, to što vlast SNSD – DNS – SP kritiku pojedinca tumači kao napad na institucije.

– To je njihova bolest. Moćnici i diktatori kroz istoriju su svaku kritiku svog rada tumačili kao napad na državu. Ali, obično tada i dođe kraj, strovaliće se brzo – zaključio je Ivanić.

Govoreći zašto Vukota Govedarica treba da bude predsjednik Republike Srpske, Ivanić je rekao da je Govedarica čestit, čovjek iz naroda, koji dobro razumije glas običnog čovjeka. Ivanić je rekao da vjeruje u pobjedu SzP i njegove partije PDP, koja je izašla sa odličnim ”Programom obnove Republike Srpske”, sa tačno navedenim mehanizmima za promjene u svakom segmentu društva.

Srpski član Predsjedništva BiH ponovio je da se izričito protivi pokušajima stvaranja trećeg entiteta, jer bi njime Republici Srpskoj bio oduzet dio teritorije i bilo bi otvoreno pitanje izmjene Dejtonskog mirovnog sporazuma.

–  Srpska nije problem, osim ako sami svoju glavu ne stavimo na panj, a svrstavajući se na jednu ili drugu stranu, bošnjačku ili hrvatsku, upravo to radimo – rekao je Ivanić.

Osvrćući se na zabrani ulaska Zaharu Prilepinu u BiH, Ivanić je rekao da trenutno istražuje šta se tačno desilo, jer Obavještajno – bezbjednosna agencija ne može da naređuje.

– Ukoliko ima informaciju o potencijalno opasnim ljudima, OBA ima pravo i obavezu da dostavi informaciju, ali ne može da donosi odluku. To može da uradi samo ministarstvo ili Savjet ministara. Ovaj slučaj mora biti riješen hladne glave, bez političke zloupotrebe – rekao je Ivanić.

Obzirom na to da se radi o Rusiji – prijateljskoj zemlji, važnom političkom i ekonomskom partneru, i Republike Srpske i BiH, garantu Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ivanić je naglasio da je fer da se imena, ukoliko postoji bilo kakva sumnja, dostave zemljama, jer se ne radi o kriminalcima, nego o određenim saznanjima o njenim državljanima, sa kojima bi ta zemlja trebalo da bude upoznata.

(srpskainfo)