Politika 31.05.2016.

Ivanić: Vrijeme je da rat, vlahe i balije ostavimo po strani

ČITANJE: 8 minuta

Od predstojećeg susreta sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu Ivanić je rekao da očekuje poruke da se BiH vrati na kompromis.

“Nadam se da neće ući u naš ‘brlog’ u smislu da se traže ‘krivi’ i ‘pravi’, nego da će odnos biti generalan. Nadam se da će poruka biti da se vratimo na ambijent i teme koje smo imali prošle godine i da ostavimo po strani terminologije iz rata, i vlahe i balije i sve ostalo. Nadam se da će tema biti budućnost”, rekao je Ivanić.

NN: Nakon novog incidenta u nedjelju, čini se da smo napravili još jedan korak unazad i da je nepovjerenje, barem u Predsjedništvu BiH, još veće. Šta je potrebno uraditi da se stvari na neki način poprave?
IVANIĆ: Ja sam se u zadnjih godinu i po zaista trudio da pravim kompromise i da ne reagujem svaki put na stvari koje mi se ne sviđaju. Podsjetiću, i u vezi sa otkazivanjem posjete gospodina Nikolića zbog Nasera Orića, kada se na kraju ipak pokazalo da je optužen za ratne zločine. Prećutao sam kad nije bilo osude zbog napada na gospodina Vučića, jer prave osude iz Sarajeva nije bilo. Prećutao sam kad nije bilo prave osude zbog upada u stanicu u Zvorniku… Ali u zadnja dva mjeseca se očigledno nešto desilo što je nakon predaje aplikacije stvari vratilo unazad. Desili su se nastupi vjeskih lidera koji su otvorili stvari iz prošlosti, nisam vidio osudu čak ni građanskog Sarajeva, ni mojih kolega zbog nastupa reisa Kavazovića, desilo se prvi put preglasavanje srpskih predstavnika povodom popisa. Desio se i taj komentar za Banjaluku, koji jednostavno nije mogao ostati bez odgovora.

NN: Ali nije li to baš ono što žele oni koji ne žele da BiH napreduje, da stvari idu pozitivno i da se dešavaju pozitivne promjene?
IVANIĆ: Ja nisam to proizveo.

NN: Znam da Vi niste. Ali kako odgovoriti na to, a da se stvari pokrenu u pozitivnom smjeru?
IVANIĆ: Ja ću i dalje pokušavati da vraćam stvari na kompromis.

NN: Je li to možda zbog izbora?
IVANIĆ: Ne, ovo nema nikakve veze sa izborima iz više razloga, a prvo zato što će u FBiH i HDZ i SDA, po svemu sudeći, biti neprikosnoveni pobjednici, jer je sve ovo drugo rascjepkano i slabo.

NN: Ali počelo je to još i ranije, zar ne? Recimo, kad je počela Reformska agenda, odluka Ustavnog suda BiH o Danu Republike…
IVANIĆ: I to sam prećutao. Ali to se moglo opravdati činjenicom da se desilo nešto ranije, pa da je bio sticaj okolnosti. Ali ovo u zadnje vrijeme nije sticaj okolnosti. Iz nekih razloga ponovo počinje rječnik iz devedesetih.

NN: Rekli ste da ćete u narednom periodu imati neki poseban odgovor? IVANIĆ: O tom-potom. O tome ćemo narednih dana.

NN: Nedavno sam radio intervju sa njemačkim ambasadorom i prvi put mi se činilo da koristi poprilično nediplomatski rječnik govoreći da Njemačka nije zadovoljna, da reformska agenda stoji, SSP takođe…
IVANIĆ: Ja i dalje mislim da možemo sve to uraditi ako zaista eliminišemo stvari za političku bitku. Što se mene tiče, pregovori o adaptaciju nisu toliko loši po BiH i RS, ali ako ne bude bilo podrške od strane Vlade RS, ja nemam namjeru da taj instrument usvojim na svoju odgovornost.

NN: Da li je to suština, da nijedan od dva srpska bloka ništa ne smije da usvoji da ga oni drugi ne proglase izdajnikom?
IVANIĆ: Ma, ne. Ja sam uradio masu stvari u prošlosti u koje sam vjerovao. I sada sam spreman nositi rizik. Ali u kontekstu rječnika koji se desio i onog što se događa u ovo vrijeme preglasavanja, nemam više namjeru.

NN: Čini mi se da ste u vezi sa popisom rekli da odluka nije toliko loša sama po sebi koliko je loše to što je donesena “iza leđa”. Jesam li dobro shvatio?
IVANIĆ: Ogromno razočarenje za mene je to što smo ja i kolege iz Saveza za promjene imali jednu vrstu eksplicitnog dogovora da ćemo odgoditi rok i ostaviti ga do kraja godine da u mirnijoj atmosferi dođemo do dogovora. Umjesto toga, uradili su ovo iza leđa. Sada je povjerenje izgubljeno.

NN: Jeste li razgovarali poslije toga s njima? Šta kažu?
IVANIĆ: Direktor je to uradio na svoju ruku, kažu. Više nego smiješno. Možda bi neki početnik u politici takvo objašnjenje prihvatio.

NN: Znači, HDZ i SDA su se nešto dogovorili?
IVANIĆ: Vidjećemo. Postoje neke teorije. Saznaće se vrlo brzo. Drugo, Bošnjaci su najviše insistirali na etničkom karakteru popisa, jer su u doba rasprave o konstitutivnosti naroda oni uveli pojam zadnjeg popisa u ustavne odredbe. I više nego licemjerno je sad da ta struktura to pokušava da zloupotrijebi na politički potpuno nepotreban način. I međunarodne institucije su na tome insistirale. Tako da je više nego licemjerno da oni sad kažu da ih ne zanima etnička struktura. Ja i dalje pozivam da tih 200.000 ljudi uđe u ukupan broj, ali da za unutrašnje potrebe može biti samo struktura onih koji su u momentu popisa živjeli u BiH. Ako to nije fer, onda ne znam šta jeste.

NN: Već smo spomenuli Berlin i odlazak kod kancelarke Merkel. Hoće li tu biti ukoravanja ili možemo očekivati samo protokolarni susret?
IVANIĆ: Ne mislim da će biti protokolarni. Suviše protokolarnih susreta ima kancelarka u doba velike krize u Evropi, gdje ona na svojim leđima nosi najveću odgovornost i sumnjam da joj je do nekog protokolarnog susreta. Veoma je dobro da je Njemačka ozbiljnije ušla na prostor zapadnog Balkana i mislim da će s njihove strane prvo biti jasne poruke šta očekuju. Nadam se da neće ući u naš “brlog” u smislu da se traže “krivi” i “pravi”, nego da će odnos biti generalan. Nadam se da će poruka biti da se vratimo na ambijent i teme koje smo imali prošle godine i da ostavimo po strani terminologije iz rata, i vlahe i balije i sve ostalo. Nadam se da će tema biti budućnost.

NN: Njemačko-britanska inicijativa je definitivno zastala…
IVANIĆ: Nije ona zastala zbog njih nego zbog ambijenta koji se stvara u BiH u zadnja dva mjeseca. Ako oni odustanu od inicijative, onda mislim da BiH nema šansu za narednih, barem sedam ili osam godina, da se bilo šta značajno i pozitivno desi. Kao što sam rekao, od predaje aplikacije počele su loše stvari. Nije dogovoren Mostar, izbor članova Predsjedništva, mehanizam koordinacije, došlo je do preglasavanja u vezi s popisom, adaptacija nije došla do kraja. Jednostavno, desilo se sve negativno.

NN: Dakle, neko nas minira, potkopava?
IVANIĆ: Ja sam na to upozoravao. Znaju kolege, imali smo mi jedan zatvoreni sastanak s ambasadorima EU neposredno pred predaju aplikacije, kada sam ja rekao da imamo podjednake šanse da napravimo pozitivni iskorak, kao i šanse da se sve vrati unazad. Nijedan moj potez nije doveo do negativnih reakcija. Zaista mislim da Savez za promjene ne snosi ni milimetra odgovornosti za taj zastoj, nego da je to prije svega stvar dogovora partnera iz FBiH. Kao da su se oni prepali pozitivnog rezultata nakon predaje aplikacije.

NN: Njemački ambasador je rekao da bi mehanizam i prilagođavanje trebalo riješiti do ljeta. Je li to realno?
IVANIĆ: Mislim da je ambijent sada takav da se teško vratiti na pozitivan trag. Jedna strana, prije svega bošnjačka, ovo doživljava kao svoj uspjeh.

NN: Šta doživljava kao svoj uspjeh?
IVANIĆ: Pa ovo preglasavanje, onda nepostizanje sporazuma o Mostaru, i smatra da ne treba da se povuče. Posebno u vezi sa popisom, za šta je dobila podršku, i sad oni smatraju da je na to stavljena tačka. Ja mislim da oni nisu svjesni reperkusija. Ja mislim da oni nisu shvatili težinu trenutne situacije koja je vrlo negativna. Ali to je njihov izbor.

NN: Činite se prilično pesimistični…
IVANIĆ: Vi barem znate da sam uvijek bio optimista. Ali nakon ovih zadnjih događaja postao sam vrlo pesimističan. I nemam namjeru da izigravam Don Kihota bilo kome.

NN: Može li tu nešto MMF pomoći? Postigli smo, eto, i taj sporazum…
IVANIĆ: Mislim da će taj sporazum malo relaksirati entitetske vlade, ali ne previše. Mislim da će one biti poprilično izložene zahtjevima za nastavkom reformi, i to neće biti politički velika tema, jer im trebaju pare. Sve to pod uslovom da je sporazum uvezan sa ovim evropskim putem.

NN: Oni kažu da su uvezani i da je to koordinisano?
IVANIĆ: Vidjećemo. Znate, kad su međunarodne institucije u pitanju, nikad se ne zna. Vidjećemo šta su im prioriteti. U Sarajevu bilo iskrenije nego ranije

NN: Kako ocjenjujete sarajevski samit? Meni je korektno izgledao odgovor hrvatske predsjednice u vezi sa izjavom Komarice, koja je nekako stvari usmjeravala budućnosti, dok su neki drugi stvari vraćali u prošlost…
IVANIĆ: Mislim da je samit prošao u nešto malo nategnutijoj atmosferi nego ranije, ali razgovaralo se mnogo iskrenije nego ranije. Iza zatvorenih vrata bilo je mnogo iskrenih razgovora koje zbog pravila organizacije ne mogu prenositi. To je, po mom mišljenju, ogroman pozitivan efekat. Realno, mislim da će biti još mnogo problema na relaciji Beograd – Zagreb i mislim da će taj ambijent stvarati probleme i u BiH, ali se nadam da bi najava da bi Beograd i Zagreb mogli sjesti, mogla preokrenuti stvari.

NN: Da li predsjednik Nikolić sad definitivno dolazi?
IVANIĆ: To ne mogu ja da kažem. Ni ja ni Čović nismo imali problem sa otkazivanjem posjete.

(Nezavisne)