Politika 19.09.2021.

IVANKA MARKOVIĆ (SDS): Zbog nasilja nad partnerkom, pokrenuti opoziv Ljubiše Ćosića

ČITANJE: 2 minute

Nulta stopa tolerancije na nasilje nad ženama i nasilje u porodici je cilj kojem teže sva savremena društva, poručila je Ivanka Marković, članica Predsjedništva SDS, komentarišući informaciju da je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić napao ženu na javnom mjestu.

Markovićeva, koja je i profesorka na Pravnom fakultetu u Banjaluci, te predsjednica Savjeta za suzbijanje nasilja u porodici RS, podsjetila je da su u Srpskoj usvojeni zakonski i podzakonski akti, kojima se stvaraju uslovi za dostizanje nulte stope tolerancije na nasilje nad ženama i nasilje u porodici, prenosi Srpskainfo.

– Najveću odgovornost za provođenje normativnih rješenja imaju, prema mom mišljenju, nosioci javnih funkcija koji svojim djelom i likom moraju biti primjer ostalim građanima Republike Srpske – kazala je Markovićeva.

Komentarišući slučaj Ljubiše Ćosića, Markovićeva je poručila da “ćutanjem i pasivnim posmatranjem ovog i sličnih događaja postajemo saučesnici u radnjama kojima se ne samo omalovažava i fizički napada žena, već se urušava dignitet funkcije gradonačelnika”.

– Upravo iz tog razloga, smatram da je neophodno da se na jedan necivilizacijski, neetični i nemoralni akt nosioca funkcije gradonačelnika, kojim je fizički napadnuta žena na javnom mjestu, što samo po sebi ukazuje na količinu bahatosti i neodgovornosti učinioca, odgovori pokretanjem postupka opoziva i utvrđivanjem njegove prekršajne i disciplinske odgovornosti – istakla je Markovićeva.

Ona poručuje da će samo na taj način nadležne institucije pokazati da politička pripadnost i funkcija koju vrši pojedinac nije kriterij od kojih zavisi njihovo djelovanje.

-U suprotnom, ostaje na nama građanima da zaključimo da onaj ko ima vlast može da radi šta hoće bez bojazni da će za svoje postupke odgovarati – navela je Marković.

Podsećamo, pojedini portali su juče prenijeli priču da je Ćosić, navodno, fizički nasrnuo na svoju partnerku u jednom lokalu, te da je tom prilikom bio pijan.

Ćosić je sve to demantovao, a iz policije je poručeno da niko nije podnio prijavu za ovaj slučaj, ali da će policija provjeriti “javna pogovaranja”.

(SB)