Politika 10.11.2015.

Ivanov: Male šanse za ukidanje sankcija Rusiji

ČITANJE: 2 minute
ivanov3
Šanse da se ukinu sankcije Rusiji nisu prevelike, a Rusija za tako nešto nema namjeru bilo koga da moli, izjavio je danas šef administracije ruskog predsjednika Sergej Ivanov.

Ivanov je rekao da su perspektive za ukidanje šanse “maglovite”.

“Nećemo nikoga moliti da se ukinu sankcije jer ih mi nismo ni uvodili”, kazao je Ivanov prilikom susreta sa finskim predsjednikom Sauli Niniste, dodajući da sankcije Rusiji nanose direktnu štetu i finskoj ekonomiji.

Ivanov je sa finskim predsjednikom razgovarao i o međunarodnoj bezbjednosti, prije svega po pitanju Sirije, ali i Ukrajine i Avganistana. Bilo je riječi i o problemu migranata koji je ove godine zadesio Evropu, prenio je Sputnjik.

U Finsku je ove godine ušlo 26.000 migranata, što je izuzetno veliki broj, s obzirom da je među njima najviše bilo izbjeglica iz Avganistana, rekao je Ivanov.

“Među Avganistancima koji su došli u Finsku bilo je i onih koji su došli sa sjevera Avganistana, gdje su u najvećoj mjeri zastupljeni talibani i pripadnici Islamske države”, naveo je Ivanov.

Ivanov se dotakao i pitanja saradnje Rusije i SAD ocijenivši da je ona moguća i realna.

“Pre 10 godina saradnja je bila mnogo intenzivnija, međutim ona nikada nije bila u potpunosti obustavljena”, kazao je Ivanov i dodao da perspektiva o obnovi saradnje ne zavisi isključivo od Rusije, već od uzajamne političke volje.

Ivanov je dodao da je u savremenim uslovima borba sa teroristima djelotvorna isključivo destvujući udruženim snagama.

“Jedna zemlja ne može efikasno da se bori protiv međunarodnog terorizma”, zaključio je šef Putinove administracije.

On je naveo i da će zabrana letova za Egipat, uvedena poslije pada ruskog putničkog aviona, biti na snazi bar nekoliko mjeseci, prenio je AP.

Prema njegovim riječima, zasad nije pronađena veza između ruske operacije u Siriji i pada aviona.

“Ne vidim vezu. Uzrok pada aviona još nije zvanično utvrđen. Teroristički napad je samo jedna verzija”, dodao je Ivanov.

(Agencije)