Politika 04.12.2021.

Ivić: SNSD-ova politička korupcija i kriminal u najbrutalnijem obliku umiješani u izbore u Prijedoru.

ČITANJE: 2 minute

“Direktor Doma zdravlja u Prijedoru Slobodan Javor, kandidat SNSD za gradonačelnika Prijedora, oslobođen krivične odgovornosti za propadanje 1.340 vakcina Domu zdravlja u Prijedoru! Vakcine su propale jer nije postojala portirska služba ili portir u ovoj zdravstvenoj ustanovi koji bi uključio agregat kad nestane struje, te je došlo do prekida hladnog lanca što je izazvalo propadanje velikog broja vakcina. Krivična odgovornost je prebačena je na načelnika HES službe, i samim tim “kaznili” su odgovorne, iako je u svakoj pravnoj državi direktor odgovorno lice, samo kod nas je normalno da Javor kao odgovorno lice ne zna da u Domu zdravlja ne postoji portirska služba i da nema ko da uključi agregat u slučaju nestanka struje”, kaže Duško Ivić, šef kluba poslanika DNS-a u NSRS .

Ivić navodi da javnost mora da zna da je glavni uzrok propadanja vakcina u prijedorskom Domu zdravlja, koje je u tom periodu bilo izuzetno teško nabaviti, loša organizovanost ustanove, gdje se, kako kaže, ne zna ko šta radi i šta bi trebalo da radi.

“Direktor ne zna da u slučaju nestanka struje nema nikoga da upali agregat i nastavi rad hladnog lanca neophodnog za čuvanje vakcina.
Očigledno je da SNSD uvodi novu političku praksu oslobađanja od svake odgovornosti za svoje kadrove. Da li to znači da za oko 180.000 vakcina Astra Zeneka, kojima rok ističe, neće niko odgovarati ili će krivično odgovarati neki načelnici službi, kao i da li će ista situacija biti i za istek roka oko 50.000 vakcina Sputnjik V?Da li će se propadanje ogromnog broja vakcina staviti na teret direktoru Instituta za javno zdravstvo, ili će odgovornost preuzeti ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske ili predsjednik Vlade Srpske za neznanje, neodgovornost, lošu procjenu i planiranje nabavka vakcina u Srpskoj, ili će ponovo žrtvovati nekog načelnika i niže rangiranog službenika?”, kaže Ivić.

(A.M.)