Vijesti 23.03.2016.

Iz “Doma zdravlja” – djecu učili o značaju oralne higijene

ČITANJE: 1 minuta
djeca-peru-zubice-3
Služba za stomatološku zdravstvenu zaštitu Doma zdravlja Banjaluka je povodom obilježavanja Dana oralnog zdravlja organizovala posjetu dječijem vrtiću „Kolibri“.

Specijalisti dječije i preventivne stomatologije mališanima su, kroz interaktivno predavanje i edukativne bojanke na način primjeren djeci predškolskog uzrasta, objasnili način i važnost adekvatne oralne higijene.

Tom prilikom, podijeljen je i promotivni materijal za roditelje sa uputstvima o načinu održavanja oralne higijene i značaju oralnog zdravlja, a djeci su uručene četkice i paste za zube.

-Ova akcija je samo dio programa koji Služba za stomatološku zdravstvenu zaštitu provodi u cilju prevencije karijesa i drugih oboljenja usne šupljine. Naime već godinama doktori stomatologije Doma zdravlja Banjaluka redovno posjećuju predškolske ustanove na području grada gdje se djeci ovog uzrasta kroz vaspitno-obrazovni rad demonstrira oralna higijena i obavlja fluorizacija zuba kao jedna od naučno dokazanih i već decenijama primjenjivanih preventivnih metoda. S obzirom na to da pokazatelji oralnog zdravlja ukazuju da čak 90% djece kod nas boluje od karijesa, te gotovo cjelokupna odrasla populacija, jasno je koliki je značaj ne samo obilježavanja Dana oralnog zdravlja već prevencije uopšte – saopštili su iz „Doma zdravlja.

Svjetski dan oralnog zdravlja obilježava se pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije 20. marta još od 1994. godine.

Cilj obilježavanja ovog Dana je podizanje svijesti o važnosti unapređenja zdravlja, prvenstveno zuba, ali i kompletne usne šupljine. Ove godine, poseban akcenat se stavlja na činjenicu da je oralno zdravlje jedan od preduslova zdravlja cjelokupnog organizma.

(Banjaluka.rs.ba)