Politika 30.07.2021.

IZ DUBROVNIKA U MOSTAR: Kristijan Šmit stigao u Bosnu i Hercegovinu

ČITANJE: 3 minute

Novi visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) stigao je u Bosnu i Hercegovinu, saznaje “Avazou mostarv” portal.

Šmita su pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPT BiH) prije nekoliko minuta preuzeli na graničnom prelazu Ivanica, između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Predviđeno je da u Sarajevo stigne u večernjim satima. On je u BiH stigao iz Dubrovnika privatnim vozilom, nakon čega je o njemu osiguranje preuzela DKPT BiH. On će prvo otputovati u Mostar, prenosi Avaz.

Šmit dužnost formalno preuzima u ponedjeljak, 2. avgusta. Zvanično, na poziciju stupa od 1. augusta. Saznajemo da će primopredaja dužnost biti svečano održana 2.avgusta u Sarajevu.

– Ako želimo povesti BiH u EU i transformirati je u demokratsku zemlju, ne smijemo imati čisto etničku orijentaciju, rekao je intervjuu za DW pred dolazak u BiH.

Mostar prva stanica

Novi visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt večeras je stigao u Mostar, saznaje Klix.ba.

Njemački političar odlučio je doći u Bosnu i Hercegovinu dva dana uoči zvaničnog preuzimanja funkcije visokog predstavnika međunarodne zajednice u našoj državi. Kako nezvanično saznajemo, Schmidt će se sutra uputiti prema glavnom gradu BiH.

Schmidt je dojučerašnji član njemačkog parlamenta u ime konzervativnog CSU-a, koji je sestrinska stranka i koalicioni partner CDU-a Angele Merkel.

“Ja sam ideja Angele Merkel”, kaže dugogodišnji član Bundestaga iz Srednje Frankonije za svoju novu poziciju.

Nasljednik Valentina Inzka u intervju za DW je poručio da u BiH dolazi kao političar, a ne kao diplomata. U narednim danima se očekuju sastanci s domaćim zvaničnicima, kao i predstavnicima nevladinog sektora.

“Upozoravam da poneka moja rečenica možda neće biti diplomatski stesana, ali će biti jasna. Kao prvo, moram istaknuti da izleti, napravljeni posljednjih godina, poput razmjene teritorija kao jedne vrste rješenja ili načina smirivanja potencijalnih sukoba na Zapadnom Balkanu, ne važe. Takva ideja, da jedna manjina bude zamijenjena drugom, nije održiva. Stoga o narušavanju (mijenjanju) teritorijalnog integriteta država Zapadnog Balkana ne može biti ni govora”, kazao je.

Istakao je da ne dolazi kako bi zastupao nečije interese, već interese svih naroda i ostalih potpuno jednako. Što se tiče Inzkovog zakona o zabrani negiranja genocida, Schmidt je istakao i da EU zahtijeva upravo takvu vrstu zakona, koji je, inače, etnički neutralan.

“Ne radi se o tome je li u pitanju Hrvat ili Srbin, nego je li neko uradio nešto što nosi breme krivice. Kako vidim, to će pitanje, pored visokog predstavnika, otvoriti i sam put ka EU. Ne možete to skinuti s dnevnog reda”, kazao je.

Poručio je i kako želi zaustaviti odljev mozgova, a onima koji namjeravaju blokirati procese i napredak poručuje da je relativno iskusan i da je štošta doživio.

“To će sigurno dovesti do toga da ne posustanem i ne izgubim volju u zalaganju za BiH. I da je moj zahtjev i apel da razgovaram sa svima”, rekao je uoči dolaska.

(SB)

Oznake: Kristijan Šmit