Vijesti 16.11.2015.

“Iz Pariza s ljubavlju”: Na ISIL bacaju projektile s posvetom

ČITANJE: 1 minuta
bombe
Nakon stravičnih terorističkih napada u Parizu, francuske i američke zračne snage pojačale su vazdušne napade na utočišta ISIL-a u Siriji i to uz bombe s posvetama.

Nakon što je u napadima za koje je odgovornost preuzela Islamska država poginulo više od 120 ljudi, francuski predsjednik Fransoa Oland i njegov američki kolega Barak Obama najavili su “nemilosrdnu” borbu protiv terorizma.

Već u nedjelju Francuzi su počeli s bombardovanjem sirijskog grada Raqqe, a Amerikanci su to učinili uz – pisane posvete.

Naime, oni su na svoje projektile namijenjene Islamskoj državi ispisali poruku “From Paris with love” što znači “Iz Pariza s ljubavlju”, piše njemački Bild.

Radi se zapravo o nastavku tradicije koju američke vazdušne snage njeguju još od Drugog svjetskog rata, a strana nije ni ostalim zemljama.

Izrael se već tako nekoliko puta našao na udaru kritika svjetske javnosti jer su projektile namijenjene bombardiranju Libanona i Palestine ukrašavala djeca s porukama poput: ‘Od djece Izraela, za djecu Libanona – s ljubavlju’, piše The Guardian.

(24 sata.hr)