Vijesti 17.07.2016.

Iz policije upozoravaju na prevarante

ČITANJE: 2 minute

Centar javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor pozvao je građane da preduzmu preventivne aktivnosti kako bi se i sami zaštitili od prevaranata, da budu obazrivi i da o sumnjivim licima koja nude razne usluge odmah pozovu policiju na broj 122.

“Prevarantima najčešće nije bitno ko je žrtva. Njihov cilj je sticanje imovinske ili druge vrste koristi, zloupotrebljavajući nedovoljnu informisanost ili nemogućnost rasuđivanja o određenoj pojavi lica koje je meta prevare”, rečeno je Srni u CJB Prijedor.

Prevarant koji nudi uslugu ili proizvod nastoji da sakrije identitet, te građani treba da traže lični dokument ili identifikacionu akreditaciju kako bi znali o kome je riječ.

Veoma je bitno da se obratiti pažnja na to da trgovački putnički prodaju robu koja najčešće nema deklaraciju, niti su registrovani za pružanje usluga masaže, čišćenja kuće, prodaje različitih artikala.

Posebnu pažnju treba da obrate stara i nemoćna lica odnosno lica koja se o njima staraju, te da budu oprezni prilikom otvaranja ulaznih vrata nepoznatim licima i navodnih pružanja usluga kao što su skidanje crne magije ili prodaja raznih masažera, zdravstvenih pomagala i alternativnih metoda liječenja.

“Apelujemo da se građani informišu o svojim pravima koje imaju kao potrošači, te da vode računa o tome da li su im neke bitne stvari rečene usmeno ili napisane na ponudi i ovjerene pečatom i potpisom”, ističu u CJB Prijedor.

Ukoliko građani obavljaju kupovinu na internetu ili putem kataloga, nužno je upoznati se i sa pravilima poštanskog saobraćaja, putem kojeg stižu naručeni proizvodi.

“Na internetu ima mnogo ilegalnih sajtova koji nude proizvode i usluge, te je potrebno posebnu pažnju obratiti na podatke koji se objavljuju o sebi na društvenim mrežama”, naglašavaju u CJB Prijedor.

Na području CJB Prijedor ove godine evidentirano je devet krivičnih djela prevare, lani 19, a 2014. godine 16. CJB Prijedor je za ova krivična djela nadležnom tužilaštvu u ovoj godini proslijedio osam izvještaja protiv devet lica, lani 19 izvještaja protiv 20 lica, a 2014. godine deset izvještaja protiv 23 lica.

(Agencije)