Vijesti 18.04.2018.

IZ PORODILIŠTA U DOM ZA NEZBRINUTU DJECU Najmlađi štićenik beba od sedam dana

ČITANJE: 2 minute

Najmlađa beba koja boravi u domu za djecu bez roditeljskog staranja u Bosni i Hercegovini ima sedam dana i nalazi se u Tuzli, dok je u RS najmlađi štićenik Doma “Rada Vranješević” u Banjaluci novorođenče od nepunih mjesec dana.

Direktori ustanova za djecu bez roditeljskog staranja kažu da dječica ponekad dolaze odmah iz porodilišta ako nemaju nekih zdravstvenih problema. Amir Muharemović, direktor Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli, rekao je da je njihov najmlađi štićenik novorođenče koje ima sedam dana, te da trenutno imaju sedam beba do godinu dana.

“Među tih sedam beba do godinu dana najstarija ima devet mjeseci. To je standard da nam djeca dolaze tako mala iz porodilišta. Ako nema nikakvih zdravstvenih komplikacija, odmah dolaze u Dom”, objasnio je Muharemović. Dodao je da je teže i zahtjevnije brinuti o novorođenčetu nego o starijoj djeci.

Vladimir Kajkut, direktor Doma “Rada Vranješević” u Banjaluci, rekao je da je najmlađe novorođenče u ovom domu djevojčica koja još nema ni ime.

“Prije nekoliko dana Centar za socijalni rad iz Doboja kod nas je hitno smjestio novorođenče, jer je majka odlučila da napusti dijete. Smještaj je privremenog karaktera dok se ne nađe porodica koja bi usvojila bebu”, objasnio je Kajkut.

Dodao je da, po Zakonu o socijalnoj zaštiti, privremeni smještaj treba da bude za djecu do tri godine kako bi se ta djeca što prije udomila.

“Dešavalo se da djeca dođu u Dom kao bebe i ostanu i duže dok se ne nađe neka hraniteljska ili usvojiteljska porodica”, objasnio je Kajkut.

Istakao je da je teže brinuti o novorođenčetu, ali da su medicinske sestre koje rade u Domu obučene za to i da godinama rade sa bebama i 24 sata su sa djecom.

“Trenutno u Domu imamo šestoro djece do tri godine i isto toliko od tri do šest godina, a ukupno imamo 90 djece”, rekao je Kajkut.

U Domu za djecu bez roditeljskog staranja u Sarajevu najmlađi štićenik ima četiri mjeseca.

“U grupi do tri godine trenutno imamo 22 djece, 10 djece imamo do godinu dana, a 12 ih ima preko godinu dana. Sa djecom su svakodnevno medicinske sestre sa radnim iskustvom na tom odjeljenju gdje se nalaze bebe, tako da nije teško brinuti o njima”, objasnili su u ovom domu i dodali da u ovoj ustanovi trenutno boravi 91 štićenik.

U Javnoj ustanovi “Dom – porodica” u Zenici trenutno je smješteno 76 djece i dvije majke sa svojim bebama.

“Najmlađi štićenik Doma je djevojčica koja je napunila tri mjeseca”, rekli su u ovoj ustanovi.

U Dječjem domu u Mostaru nema novorođenčadi i u njemu trenutno boravi 30 djece, a najmlađi štićenik ima pet godina.

(Nezavisne)