Biznis 16.01.2016.

Iz RS za Rusiju se dnevno izveze oko 120 tona voća

ČITANJE: 2 minute
jabuke
Iz Republike Srpske svakodnevno se na tržište Ruske Federacije izvozi 120 tona voća, prvenstveno jabuke, a potražnja konstantno raste, rekao je Srni predsjednik Udruženja voćara Srpske Dragoja Dojčinović.

On je istakao da je prošlogodišnja proizvodnja jabuke bila više nego dobra, zbog čega ovog voća za izvoz ima sve do maja.

-Zadovoljni smo i plasmanom robe i cijenom, a pokazali smo se kao veoma dobri partneri, sa izuzetno kvalitetnom robom, zbog čega vjerujemo da ćemo i dalje moći da računamo na rusko tržište- naglasio je Dojčinović.

On navodi da se u Rusiju izvoze, uglavnom, jabuka i kruška, s tim da je rod kruške prošle godine bio veoma loš, pa je od pune proizvodnje bilo tek oko 20 odsto roda.

Kada je o Evropi riječ, Dojčinović je naglasio da je od ove godine počeo izvoz jabuka u Norvešku i Švedsku, ali da je riječ o manjoj količini, jer ovo tržišta zahtijeva isključivo nove sorte jabuka, kojih u Republici Srpskoj još nema dovoljno.

-Sve je veće interesovanje domaćih tržnih centara za naše proizvode, prvenstveno za novu robnu marku `Sava garden`, što je nama posebno značajno, jer su nam domaći kupci najvjerniji- kaže Dojčinović.

On je dodao da Udruženje voćara Republike Srpske ima oko 420 članova u 19 lokalnih zajednica od Novog Grada do Bijeljine.

-Najveća proizvodnja je u Potkozarju, odnosno opštinama Gradiška, Kozarska Dubica, Prijedor, Laktaši i djelimično Srbac, gdje je 70 odsto proizvodnje. Na ovom području godišnje se proizvede oko 50.000 do 70.000 tona jabuke, te znatno manje kruške, kao i šljive koje nema onoliko koliko tržište traži- rekao je Dojčinović.

On je napomenuo da su vremenski uslovi trenutno veoma dobri za voćare, jer će niža temperatura i snijeg produžiti vegetaciju, tako da bi proizvodnja voća ove godine mogla nadmašiti prošlogodišnju.

(Agencije)