Svijet 04.10.2022.

Iz Rusije krenuo voz sa nuklearnom opremom, Ukrajinci upozoravaju građane

ČITANJE: 3 minute

U trenucima kada ceo svet strahuje od potencijalne nuklearne katastrofe, iz Rusije, ali i Ukrajine, stigle su vesti koje dodatno potpiruju ove tvrdnje. U Rusiji je snimljen voz koji prevozi opremu za nuklearno oružje, a prema pojedninim spekulacijama – on se kreće ka Ukrajini. Tamo su stanovnici dobili hitno upozorenje – šta da rade, a još važnije šta da ne rade u slučaju nuklearnog napada.

Snimak ruskog voza koji prevozi opremu za nuklearno oružje u trenucima dok Rusija gubi kontrolu nad anektiranim regijama na istoku zemlje izazvala je paniku širom Evrope, ali prema rečima stručnjaka, možda ipak nije vreme za apokaliptične prognoze.

Voz je snimljen negde u središnjoj Rusiji, navodno ide prema Ukrajini, a oprema pripada odeljenju ruskog ministarstva odbrane koje se bavi skladištenjem, održavanjem, transportom i osiguranjem nuklearnog oružanja, objasnio je vojni ekspert Konrad Muzika.

Kako u Rusiji nije ništa slučajno, tako ni ovaj snimak nije slučajno procurio u javnost u trenucima dok Rusi u Ukrajini nižu gubitke.

„Prvi razlog je što Putin želi da pokaže Zapadu da je situacija u Ukrajini definitivno eskalirala. Druga dva razloga su ipak puno realnija. Jesen je uobičajeno vreme za vežbe Strateških raketnih snaga ruskih jedinica tako da verovatno opremu prebacuju na mesto treninga. Ne treba ni zanemariti vojnu vježbu ‘Grom‘, koja se odvija u oktobru, a ‘nuklearni voz‘ je samo deo tih vežbi“, objasnio je Muzika.

Međunarodni analitičari, međutim, sugerišu da je verovatnije da će ruski predsednik Vladimir Putin spremnost na posezanje za nuklearnim oružjem pokazati na Crnom moru.

Izvori nezavisnih ruskih medija navode da je Severnoatlantski savez (NATO) državama članicama i drugim saveznicima poslao izveštaj u kojem stoji da se očekuje da će Rusija testirati svoje bespilotno podvodno plovilo Posejdon koji može da se naoruža nuklearnom bojevom glavom. Dok američki zvaničnici i pripremaju reakciju, NATO je navodno notirao da ruska nuklearna podmornica K-329 Belgorod ide prema Arktiku.

Posejdon, koji je prozvan „oružje apokalipse“, može se ispaliti i iz podmornice. Prema pisanju italijanskih novina La Republica, Posejdon će biti testiran u Karskom moru, severno od Rusije. Posejdon je dugačak oko 24 metra, a domet mu je najmanje 10 hiljada kilometara.

Upozorenje Ukrajinaca

U jeku glasina o nuklearnom napadu, ukrajinski Centar za strateško komuniciranje i informacijsku sigurnost objavio je upute za građane o tome šta učiniti u slučaju nuklearnog napada. Reč je o centru koji je osnovan pri Ministarstvu kulture i informacijske politike Ukrajine usmeren na komunikaciju kojoj je cilj suprotstavljanje pretnjama, naročitp onima koje dolaze iz Rusije.

„Rusija trpi poraze na bojnom polju, pa njeno vođstvo pribegava ucenama na svoj uobičajeni način. Ovaj put – nuklearno. Nuklearni napad na Ukrajinu smatra se malo verovatnim, a glavna svrha ovih pretnji je preplašiti Ukrajince i svet i prisiliti nas na ustupke, a naše partnere da oslabe podršku Ukrajini. Međutim, ovo zastrašivanje neće imati posledice koje Rusija očekuje“, poručili su, dodavši da Ukrajinci moraju imati akcijski plan u slučaju bilo kakvih vanrednih situacija: upotrebe nuklearnog oružja, „prljave bombe“ ili u slučaju nesreće u nuklearnoj elektrani.

Centar je naveo kako konzumirati tablete od joda u slučaju napada. Za bebe do jednog meseca preporučuje se doza od 16 mg, za decu od jedne do tri godine doza od 32 mg, za onu do 12 godina doza od 62,5 mg. Preporuka je da tinejdžeri, trudnice, dojilje i odrasli do 40 godina uzimaju 125 mg.

Isto tako navode da je u slučaju tzv. prljavih bombi (oružje koje kombinuje radioaktivni materijal s uobičajenim eksplozivima) zabranjeno uzimanje jodnih napitaka jer on može uzrokovati nepopravljivu štetu organizmu, prenosi nova.rs.

Oznake: Ukrajina