Vijesti 29.12.2022.

Iz šest velikih javnih preduzeća i ustanova u Srpskoj poručuju da kod njih svi redovno dolaze na posao

ČITANJE: 3 minute

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je otkaz dobilo već nekoliko radnika iz javnih ustanova, koji ne dolaze na posao.

Koliki je to broj i o kojim preduzećima ili institucijama je riječ nije precizirao, ali je obećao da će njihov spisak biti objavljen nakon novogodišnjih praznika, što javnost s nestrpljenjem čeka.

Otkako je Višković zatražio od ministara i direktora svih republičkih uprava i upravnih organizacija da do 31. decembra raskinu ugovore o radu sa svima koji se vode kao zaposleni, a ne pojavljuju se na radnom mjestu, svaki dan javi se po koji rukovodilac koji tvrdi da je kod njih sve u redu.

Do sada su direktori šest javnih preduzeća i ustanova u Srpskoj izjavili da nemaju zaposlenih radnika koji ne dolaze na posao. Da je sve u redu za Srnu su rekli u “Šumama RS”, “Autoputevima”, Fondu PIO, Zavodu za udžbenike RS, Investiciono-razvojnoj banci i “Poštama”.

U “Šumama RS” kažu da trenutno nemaju viška zaposlenih, a, ukoliko bude utvrđeno da ima onih koji ne dolaze na posao, a primaju palate, biće preduzete mjere skladu sa premijerovim dopisom.

I iz “Autoputeva Republike Srpske” navode da nemaju radnika koji su na platnim listama, a ne dolaze na posao, niti imaju viška zaposlenih. U ovom preduzeću radi 226 ljudi, od toga 156 na naplati putarine.

U Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva radi 168 radnika i kako kaže direktor Bojan Đenić, nema onih koji ne dolaze na posao, a primaju platu. On kaže da se evidencija dolaska i odlaska sa posla u upravnoj zgradi u Istočnom Sarajevu vrši elektronski, dok u knjižarama i poslovnim centrima širom Srpske rukovodioci svaki dan to evidentiraju.

V.d. direktora Investiciono-razvojne banke RS Dražen Vrhovac izjavio je da se ni on niti radnici IRB nisu pronašli u pozivu premijera Radovana Viškovića i predsjednika Srpske Milorada Dodika.

– Vjerujem da i oni znaju kome su uputili poziv, ali ću svakako poslati odgovor – rekao je Vrhovac.

Radnici Fonda za dječiju zaštitu RS svakodnevno dolaze na svoja radna mjesta, a odsustva – pauze, godišnji odmor i druga koriste u skladu sa Zakonom o radu, Kolektivnim ugovorom i ugovorom o radu, rekli su iz ovog Fonda.

Direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS Mladen Milić izjavio je takođe da nema zaposlenih koji primaju platu, a ne dolaze na posao, budući da se zarade obračunavaju na osnovu elektronski generisane šihtarice o prijavi i odjavi. Fond PIO ima 585 radnika.

Direktor “Pošta Srpske”, Miladin Radović kaže da nemaju saznanja da se neke osobe vode kao zaposlene kod njih, a ne dolaze na radna mjesta, ali će sprovesti detaljnije provjere.

Govoreći u Narodnoj skupštini RS, premijer Radovan Višković je rekao da je cijela priča o otkazima u javnim ustanovama krenula nakon izjava iz „Elektroprivrede“.

– Direktor „Elektroprivrede“ u kameru je izjavio kako u Gacku određen broj ljudi ne dolazi na posao, a nalazi se na Novom Zelandu. U razgovoru sa predstavnicima sindikata dobili smo tu potvrdu i to nas je iniciralo da pokrenemo ovo pitanje i da se uvede red – izjavio je premijer.

Ova tema danima je predmet šale među građanima, pa mnogi predlažu premijeru da se “obračuna” i sa onim radnicima u javnom sektoru koji svaki dan dolaze na posao i dobijaju platu, ali u stvari ništa ne rade, prenosi Srpskainfo.

(SB)