Region 05.08.2021.

Iz Srbije stigao odgovor Plenkoviću: Hrvatska slavi najveće etničko čišćenje u Evropi

ČITANJE: 1 minuta

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin reagovao je povodom poruke koju je Srbiji poslao hrvatski premijer Andrej Plenković.

Vulin je u pisanoj izjavi naveo da ideja uništenja Srba u Hrvatskoj nije napuštena ni danas.

“Ko 9. maja ne obeležava Dan pobede protiv nacista i ustaša, taj ‘Oluju’ proslavlja kao ‘Dan pobede’. Ko nije osudio klanje Srba u Jasenovcu i Jadovnu, njemu ‘Oluja’ deluje kao legitimna akcija i čin milosrđa. Ustaše su do poslednjeg sekunda trajanja NDH imale nepodeljenu podršku svih slojeva hrvatskog naroda i posebno katoličke crkve”, navodi Vulin.

Vulin kaže i da Hrvatska slavi najveće etničko čišćenje u Evropi.

Podsjećamo, Plenković je danas u Kninu poručio da će Hrvatska uvek dostojanstveno slaviti Oluju, kako bi, kako je rekao, buduće generacije njegovale tradiciju Domovinskog rata.

“Vodimo se politikom pomirenja, suživota i razumevanja, uz poštovanje istorijske istine i izražavanja pijeteta svim žrtvama. To ne znači da ćemo ikada ikome dopustiti da dovode u pitanje legitimitet Oluje. To je poruka Srbiji koja bi trebalo da napusti jalovu politiku prošlosti i okrene se politici pomirenja”, rekao je Plenković prilikom obraćanja na obilježavanju godišnjice od “Oluje”.

(N.S)