Vijesti 17.03.2021.

Iz stana generala Lisice ukradena Medalja oslobodioca Broda

ČITANJE: 2 minute

Pripadnici Policijske uprave Banjaluka tragaju za nepoznatim osobama koje su početkom februara opljačkale stan u vlasništvu Branislave Lisica, supruge proslavljenog komandanta Vojske Republike Srpske generala Slavka Lisice, iz kojeg su ukrale Medalju oslobodioca Broda kojom je odlikovan pokojni general, saznaje “Glas Srpske”.

Portparolka PU Banjaluka Danijela Mučibabić, navodeći inicijale, potvrdila je da policijski službenici preduzimaju sve mjere i radnje s ciljem rasvjetljavanja krivičnog djela teška krađa koje je izvršeno 1. februara u stanu B. L.

Ona nije mogla da govori o tome šta je ukradeno, ali je generalova supruga Branislava  za “Glas Srpske”  potvrdila da je ukradena medalja.

“Da imaju ikakvog poštovanja, sigurno ne bi odnijeli medalju. To je meni najvrednije što su odnijeli, jer ono drugo što je ukradeno nije ni bitno”, osjetno razočarana je rekla generalova supruga.

Generalov sin Nenad kaže da krađa koja se dogodila predstavlja pravu bruku i očekuje od policije da pronađe lopove.

“Sramota je to što se desilo. Vjerujem da će policija dati sve od sebe da pronađe te lopove koji su pokazali da nemaju časti i da im ništa nije sveto”, kaže Nenad Lisica.

Predsjednik Gradskog odbora DEMOS-a i odbornik ove stranke u Skupštini grada Banjaluka Slobodan Stanarević, koji je uz saglasnost generalove porodice zvanično uputio prijedlog da odlikovanje Ključ grada bude posthumno dodijeljeno upravo generalu Lisici, ogorčen je saznanjem da su lopovi ukrali medalju proslavljenog generala. On kaže da policija treba da upregne sve resurse kako bi što prije pronašla počinioce te krađe.

“Bruka i sramota je da među nama žive nečasni ljudi koji su spremni na tako nešto. General Lisica je jedan od najčasnijih i najboljih oficira Vojske Republike Srpske čije ime se izgovara s poštovanjem, čak i među njegovim ratnim neprijateljima. To je čovjek koji je zadužio ovaj grad i sve njegove građane i zaslužuje najviša priznanja i zato očekujem od policije da po svaku cijenu pronađe te ljude bez imalo časti”, kaže Stanarević.

Načelnik Broda Zoran Vidić bio je zatečen informacijom da su lopovi opljačkali stan generala Slavka Lisice i ukrali Medalju oslobodioca Broda.

“Bože, pomozi! To je nečuveno. Jednostavno ne mogu da vjerujem i ne znam šta da kažem. Potrebno je što prije pronaći te bandite i najoštrije ih kazniti”, kaže Vidić za “Glas Srpske”.

(N.S)