Vijesti 06.09.2016.

Iz Tuzle 16 čarter letova, iz Banjaluke nijedan

ČITANJE: 2 minute

Niskotarifni avioprevoznik Wizz Air od oktobra ove godine uspostavlja let za London i Berlin sa aerodroma u Tuzli.

Sa Međunarodnog aerodroma Tuzla do kraja godine najavljen je čarter let za Bilund u Danskoj, a od sljedeće godine još pet novih linija.

– Od marta naredne godine u planu su letovi za Keln, Nirnberg i Fridrihšafen u Njemačkoj, Bratislavu u Slovačkoj i grad Vekše u Švedskoj – rekao je Enver Jukanović, izvršni direktor Aerodroma, i dodao da će Wizz Air naredne godine u Tuzli postaviti svoj drugi bazni avion za potrebe novih linija, što će omogućiti i nova radna mjesta.

Čarter letovi iz Tuzle već postoje za Švedsku, Njemačku i Holandiju.

– Ovu godinu završićemo sa 11 letova, a uspostavljenjem novih linija naredne godine letjećemo na 16 destinacija širom Evrope – naveo je Jukanović.

Za to vreme Banjaluka nema nijedan čarter let. Nakon čater letova za Tivat, koji su uspostavljeni 2015. tokom letnje sezone, nema naznaka o uspostavljanju novih letova.

– Pregovora je bilo ali još nemamo konkretne zaključke – kažu u “Aerodromima RS”.

Sa banjalučkog aerodroma saobraća samo redovna linija za Beograd pet puta sedmično, kompanije Air Serbia.

– Iz Beograda naši putnici imaju konekciju sa više od 30 destinacija širom Evrope i svijeta – ističu u ovom preduzeću.

Pregovori koji su ranije vođeni sa Wizz Airom u RS su propali, a iz banjalučkog aerodroma su tada izjavljivali da niskotarifni letovi nisu isplativi i „da bi korist imali samo građani“.

Na aerodromu Tuzla kažu da su svjesni da čarter letovi u početku ne donose profit, ali da očekuju da će početi da posluju pozitivno što više linija budu imali.

– Dobijamo od Vlade Tuzlanskog kantona 300.000 KM godišnje čime djelimično pokrivamo troškove, a nešto i mi zaradimo. Jednostavno smo shvatili da teško možemo da motivišemo velike nacionalne kompanije da lete iz Tuzle, pa smo se okrenuli niskobudžetnim kompanija, koje će da lete za destinacije sa najvećom koncentracijom dijaspore – ističe Jukanović.

Avio-karte koštaju od 30 do 60 evra, a moguće ih je nabaviti za desetak evra u jednom smjeru, ako se kupe ranije.

Kredit od sedam miliona KM

Vlada RS je podržala zaduženje „Aerodroma RS“ od sedam miliona KM kod IRB.

– Novac će biti uložen u modernizaciju aerodromske zgrade, izgradnju novog kargo objekta i nabavku opreme za Aerodrom u Banjaluci – kažu u Ministarstvu saobraćaja i veza RS.

(EuroBlic)