Region 24.06.2021.

IZA PARAVANA NAUKE: Pet žena tvrde da su kao maloljetnice bile izložene seksualnom nasilju u Petnici

ČITANJE: 5 minuta

Slučaj pet žena koje tvrde su bile žrtve seksualnog nasilja u Petnici privukao je veliku pažnju javnosti u Srbiji.

Sve su imenovale istu osobu za napade i istakle da su u kontaktu sa više od 20 drugih žrtava, prenosi B92.

One su u razgovoru za “Vreme” opisale nasilje sa kojim su se navodno susrele. Navedeno je da je reč o prinudi maloletnih i tek punoletnih devojaka na fotografisanje bez odeće, kao i da su primoravane da konzumiraju alkohol.Tvrde da su zlostavljane po dva obrasca – ta osoba je navodno zloupotrebljavala svoj autoritet ili ih je primoravala i ucenjivala. U pojedinim slučajevima navodno došlo je do brutalnog celonoćnog maltretiranja i fizičkog nasilja. Neke su upravi Istraživačke stanice Petnica prijavljivale odmah šta se dogodilo, neke nekoliko godina kasnije, a neke početkom ove godine.

Mediji navode da je zlostavljanje u Petnici trajalo u periodu od 2003. do 2014. godine.

U Petnici, selu kod Valjeva, nalazi se poznata naučno-istraživačka stanica koja već decenijama okuplja najtalentovanije srednjoškolce u Srbiji.

Uprava Petnice prema pisanju “Vremena” priznala da je za problem znala od 2014, a da je za razmere saznala 2017, kada je sa spornom osobom raskinut radni odnos.

Vigor Majić, osnivač i bivši direktor Petnice, kratko je kazao za portal B92.net da je zamoljen da ne komentariše slučaj dok se ustanova ne oglasi saopštenjem.

Nikola Božić, direktor Istraživačkog centra Petnica i Vigor Majić govorili su za “Vreme” o ovim dešavanjima i tom prilikom su rekli da nisu nikada prisustvovali fotografisanjima kojima se bavio navedeni nasilnik koji je obeležen kao “S” bavio. Na pitanje zašto nije pozvana policija, Božić je rekao da prijave nema bez pristanka žrtve. A na pitanje da su mogli da prijave da u Stanici postoji čovek koji pravi fotografije nagih maloletnica, Božić je rekao: “Iskreno, bili smo u šoku i nismo se setili toga”.

Iz Autonomnog ženskog centra potvrdili su za portal B92.net da su žrtve kontaktirale njihovu ustanovu kako bi dobile poverljive informacije, odnosno da saznaju šta mogu da očekuju, šta mogu da budu posledice i na šta da se pripreme kada izađu u javnost.

“Njima je jasno da neće moći ništa da urade pravno, ali njihov motiv je da ono što se desilo njima, da se ne desi nekom drugom. Da (drugi) ne prolaze kroz priču kroz koju su one prošle. Petnica kao institucija mora da ima bolju proceduru. Mora da se napravi jako precizna preventivna politika, odnosno da se ustanova oglasi po pitanju da ne dozvoljava nasilje i bilo kakvu diskriminaciju i da se odrede osobe (u Petnici) kojima će deca moći da se obrate ukoliko imaju takav problem. Sve da bude javno na sajtu. Oni kada šalju materijale školama, moraju da pokažu da se vidi da Petnica zabranjuje nasilje, diskriminacije. Ne samo promena stava, nego i procedure”, kazala je Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra.

“Da (te žene) nisu obelodanile ovo, ne bi mogle da budu sigurne da će Petnica promeniti svoju politiku. Treba konačno da shvatimo da radimo preventivnu poltiku u okviru obrazovanja u svim uzrastima i da obučavamo decu šta je nedozvoljeno ponašanje”, navela je ona i istakla da čeka kakve će korake da preduzme ministarstvo prosvete.

“Ljaga za Petnicu”

Porodični terapeut Ljiljana Filipović zatečena je ovim vestima i za B92.net ističe da treba ispitati ceo slučaj.

“Zapanjena sam, jer je Petnica mesto gde se skupljaju talentovana deca. Da li je ovo stvarno realno ili je nešto izmišljeno? Stavila bi zagrade, dok nije provereno, ne treba komentarisati. Ovako nešto nikako ne bi smelo da se dešava na takvom mestu, jer ono treba da bude uzor deci i da im pomogne da napreduju”, kazala je Filipovićeva za naš portal.

Upitana da prokomentariše navode o osobi koja je navodno zlostavljala devojke, istakla je da je reč o “zloupotrebi autoriteta”.

“(Reč je) o zloupotrebi autoriteta. Ta deca su istraumirana. Odvojili su se od kuće, a roditelji su ih pod punim poverenjm poslali tamo. Vratile su se sa traumom. Mlade devojke su traumatizaovane. Ovo je velika ljaga za Petnicu kao ustanovu. Ko će od roditelja pustiti decu da idu tamo kada se tako nešto pročuje?”, pita se naša sagovornica.

Ona je objasnila da su deca tamo smeštena u internatu sa punim poverenjem u tu ustanovu i osoblje tamo.

Govoreći o osobama koje su navele da su zlostavljane, ona je objasnila da one mogu da imaju u budućnosti problema da stupe u bliski odnos.

“To su strahovi koji mogu da ostanu i nanesu posledice njihovih budućih iskustava sa partnerima, (da formiraju) strah od upuštanja bliske odnose”, navela je Filipović i istakla da bi trebalo da razgovaraju sa stručnim licem kako bi sanirale traume.

Zastareli slučaj

Prema nekim navodima, osobe koje su bile žrtve nasilja najverovatnije neće moći do pravde, jer su po svemu sudeći ti slučajevi sada zastareli.

Advokatica Gordana Božilović Petrović objasnila je za portal B92.net da sva krivična dela mogu da zastare, sem ako je u pitanju ratni zločin.

“Sve zavisi o kom se zlostavljanju radi, da li je lakše ili teže krivično delo, odnosno od zatvorske kazne koju propisuje. Svako krivično delo zastareva u vremenskom periodu kada prođe dvostruko više godina od zatvorske kazne koja je previđena za određeni zločin. U slučaju da je za neko delo propisana kazna od tri godine zatvora, period zastarevanja je šest godina”, istakla je Božilović Petrović i navela da postoji relativna i apsolutna zastarelost.

Ona je objasnila da je slučaj kao ovaj u Petnici jako specifičan, jer, kako kaže, devojkama je teško da govore.

Međutim, ona je navela da se delo mora prijaviti što pre, posebno kada je reč o dokazivanju tog dela.

(SB)