Vijesti 04.05.2016.

Izabran novi rektor!

ČITANJE: 1 minuta
rektor
Milan Mataruga izabran je danas na sjednici Senata Univerziteta u Banjaluci za rektora tog univerziteta.

Mataruga je prorektor za naučnoistraživački razvoj Univerziteta, a na dužnost rektora stupiće 30. maja.

Dosadašnji rektor Stanko Stanić rekao je novinarima, nakon sjednice Senata Univerziteta, da je Mataruga u drugom krugu glasanja dobio 17 glasova, a drugi kandidat, dekan Ekonomskog fakulteta Novak Kondić 12 glasova.

Stanić je, zaželivši uspjeh u radu svom nasljedniku, naveo da će za ovih nešto manje od 30 dana nastojati da završi operativno-tehničke poslove koji su ostali nezavršeni, da bi novom rektoru ostavio što manje nedovršenih zadataka.

Mataruga je rekao da je veoma svjestan odgovornosti pozicije rektora banjalučkog Univerziteta, od kojeg su velika očekivanja kao institucije na koju se oslanja visoko obrazovanje u Republici Srpskoj, “a samim time i stabilnost i opstanak našeg naroda na ovim prostorima”.

On je negirao svaki mogući uticaj politike na izbor rektora, dodajući da su članovi Senata ljudi od posebne odgovornosti i da su glasali po svom nahođenju.

Ovo je treći raspisani konkurs za izbor rektora Univerziteta u Banjaluci, a osim Mataruge i Kondića, na konkurs su se prijavili i profesor sa Prirodno- matematičkog fakulteta Rajko Gnjato i dekan Pravnog fakulteta Vitomir Popović.

U do sada dva raspisana konkursa, tokom dva kruga glasanja na svakom od izbora, nijedan od prijavljenih kandidata nije dobio potrebnu većinu glasova članova Senata.

(Agencije)