Politika 24.03.2021.

IZAZVALI BURU: Vlada Kantona Sarajevo za usluge mobilne telefonije odabrala Mtel, a ne BH Telecom

ČITANJE: 2 minute

Tender za nabavku usluga mobilne i fiksne telefonije za Vladu Kantona Sarajevo podigao je mnogo buke, a nakon što je za mobilnu telefoniju odabrana kompanija Mtel, krenule su kritike.

U postupku javne nabavke prvo je zajednički konkrus razdvojen na dva, jedan za fiksnu i drugi za mobilnu telefoniju. Kako saznaje Klix, najpovoljniju ponudu za usluge mobilne telefonije poslao je Mtel.

Opozicija u tome vidi mnogo više od ekonomske odluke i posebno je kritična.

Iz Kantonalnog odbora SDA su se oglasili kazavši kako odabirom Mtela Vlada KS puni budžet Srbije i kompletnu komunikaciju otvara službama u Beogradu.

“Odabirom Mtela za pružanje usluga mobilne telefonije, umjesto BH Telecoma koji je te usluge pružao do sada, Vlada Kantona Sarajevo pokazala je da ne poštuje domaće kompanije, ali i da ne vodi računa o sigurnosnom aspektu modernih komunikacija”, kažu oni.

Fortina i Konakovićeva vlada je namjernim razdvajanjem tendera za mobilnu i fiksnu telefoniju, koju Mtel ne posjeduje u Kantonu Sarajevo, kao i odabirom samo na prvi pogled povoljnije ponude, omogućila kompaniji koja je u vlasništvu telekoma Srbije da dobije posao i uđe u sistem komunikacija glavnog grada BiH, navode oni.

“Prema ugovoru objavljenom u medijima, jasno je da je Mtel ponudio nižu ukupnu cijenu od BH Telecoma, ali da je zbog obimnosti ponude i sadržaja, ponuda BH Telecoma ustvari daleko povoljnija. Na taj način će novac građana Sarajeva, umjesto u domaćim budžetima, završiti u budžetu Srbije, kroz dobit Mtela. Pri tome su u Vladi KS zanemarili činjenicu da je BH Telecom društveno odgovorna kompanija koja je proteklih godina podržala niz projekata, od kojih je posljednji donacija milion KM za nabavku vakcina”, kazali su.

Posebno je problematičan sigurnosti aspekt, jer je Mtelu i srbijanskom telekomu, dodaju, na ovaj način omogućen potpuni uvid u komunikaciju Vlade Kantona Sarajevo, te će sve u realnom vremenu biti dostupno Beogradu.

“Naivno je vjerovati da te informacije u Srbiji nikoga neće zanimati. Na kraju, teško je ne zapitati se da li bi, naprimjer, BH Telecom mogao dobiti tender za pružanje telekomunikacionih usluga u Gradu Banja Luka i Vladi RS, ili u Beogradu, čak i da ih besplatno ponudi”, zaključili su.

(SB)