Politika 30.07.2021.

IZAZVAO ČUĐENJE U SARAJEVU: Mijo Perkunić iz HNS-a u NSRS glasao za odbacivanje Inckove odluke

ČITANJE: 1 minuta

Prijedlozima zakona koji su danas usvojeni u Narodnoj skupštini Republike Srpske podršku je dao i zastupnik Mijo Perkunić, član Hrvatske demokratske zajednice 1990. i Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

Narodna skupština RS je danas izglasala Prijedlog zakona kojim se kaznom zatvora do 15 godina kažnjava svako ko omalovažava grb, amblem i himnu RS ili naziva entitet RS genocidnom tvorevinom. Također, usvojen je Prijedlog zakona kojim je odbačena odluka visokog predstavnika Valentina Inzka, prenosi Klix.

Od 83 poslanika prisutna su bila 73, a za oba prijedloga za je glasalo njih 70. Protiv su bila tri člana Koalicije za BiH.

Među onima koji su podržali prijedloge zakona bio je i Mijo Perkunić član HDZ-a 1990. i Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS), potvrdio je Edin Ramić, zastupnik u Skupštini RS.

Još 2019. godine Perkunić je pristupio Klubu SNSD-a u NSRS i podržao vladu Republike Srpske u skladu sa politikom HNS-a. Jedno vrijeme je bio u Koaliciji za BiH, no sada djeluje kao samostalni zastupnik.

Glasanje za današnje prijedloge zakona odraz je strateškog saveza stranaka Hrvatskog narodnog sabora i SNSD-a koji uglavnom prilikom glasanja u entitetskim ili državnim institucijama nastupaju zajedno.

(SB)

Oznake: Mijo Perkunić