Region 17.10.2022.

IZBACUJE SDP IZ VLADE: Abazović predao Skupštini inicijativu za smjenu dva ministra

ČITANJE: 2 minute

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović predao je Skupštini Crne Gore inicijativu za razrješenje ministara odbrane Raška Konjevića i ministra vanjskih poslova Ranka Krivokapića.

Član Vlade se razrješava većinom glasova svih poslanika.

Podsjetimo, predsjednik Prave Crne Gore i poslanik Marko Milačić uputio je Abazoviću prije nekoliko dana inicijativu kojom traži da se u Skupštini pokrene proceduru za razrješenje Konjevića i Krivokapića.

U obrazloženju Odluke premijera podsjeća se kako je u periodu od izglasavanja nepovjerenja Vladi do podnošenja prijedloga “javno djelovanje ministara Konjevića i Krivokapića u kontinuitetu odstupalo od zvaničnih stavova Vlade”.

On, kako je objavljeno na Telegram kanalu Abazovića, ističe da je Krivokapićevo i Konjevićevo rukovođenje resorima vanjskih poslova i odbrane u velikoj mjeri otežalo rad 43. Vlade do izbora Vlade u novom sastavu.

Prava Crna Gora pozdravlja brz i pozitivan odgovor Dritana Abazovića na inicijativu Prave Crne Gore za smjenu ministara Ranka Krivokapića i Raška Konjevića.

Kako navode u saopštenju, velika je šteta što ovaj predlog nije stigao u Skupštinu ranije, što se čekalo na inicijativu Prave Crne Gore, s obzirom da su ova dva ministra prethodnih mjeseci u zemlji i inostranstvu vršili organizovanu kampanju klevete i destabilizacije čitave Crne Gore.

“Ovom narodu je dosta teza o ‘neophodnosti’ organizovanog kriminala u cilju ‘viših interesa’, ‘patriotizma’, ‘odbrane države’, plasiranih u kontinuitetu trideset godina. Taj narativ je Crnu Goru doveo do ekonomskog, političkog i moralnog dna, dok je građane dijelio i upućivao na međusobnu mržnju i podozrenje. Taj narativ je, više od bilo čega drugog, stvorio kriminalne organizacije u Crnoj Gori koje u svojim rukama drže milijarde eura, čime se ne mogu ‘pohvaliti’ ni najveće kriminalne grupe u Evropi, Latinskoj Americi i širom svijeta”, navode u saopštenju koje je potpisao predsjednik Prave Marko Milačić.

Prava Crna Gora je sigurna da će pobjednici 30. avgusta podržati ovu inicijativu i da će ona proći u Skupštini, bez obzira na heterogenost ideologija i političkih razlika među predstavnicima većine, jer je mišljenje svih o radu i karakteru ova dva ministra, kao i njihovom nezvaničnom šefu Milu Đukanoviću, praktično nepodijeljeno, prenosi RTCG.

Konjević je sadašnji, a Krivokapić bivši predsjednik Socijaldemokratske partije Crne Gore (SDP).

(SB)