Vijesti 05.09.2015.

Izbjegli Srbi nude svoje kuće u Hrvatskoj izbjeglicama

ČITANJE: 1 minuta
izbjeglice

Beogradski dnevni list Politika donio je juče priču o Srbima koji su u Oluji napustili Hrvatsku, a sada svoje kuće nude arapskim izbjeglicama koji se pokušavaju doseliti u Europu.

Tvrdi se da je do sada ljudima iz Sirije, Iraka i Afganistana stiglo nekoliko desetaka ponuda, a dva sagovornika su se predstavili i objasnili što ih je motivisalo na takav postupak.

Prvi je Vladimir Dmitrović, diplomirani ekonomist koji je 1995. pobjegao iz Gline i od tada živi u Vršcu.

U centru Gline nalaze se dvije njegove kuće, s ulice stara prizemna, a u dvorištu višespratnica.

U produžetku su ekonomski objekti, dva hektara obradive površine i poveća bašta, dovoljno za komforno stanovanje barem dvije višečlane porodice.

Dmitrović je pojasnio da se u Glinu želi vratiti kada za pet godina ode u penziju, a do tada kuće želi besplatno iznajmiti arapskim izbjeglicama.

Još dalje je otišao Milovan Mišo Budimlija, umirovljeni urolog koji od 1995. živi u Beogradu i koji je ponudio rodnu kuću u Plaškom na poklon izbjeglicama.

Kuća u tom gradiću u Lici ima četiri sobe i nalazi se na parceli od 2100 kvadrata s velikom baštom.

Budimlija je o svojoj namjeri krajem avgusta pisao srpskom predsjedniku Tomislavu Nikoliću, Uredu Ujedinjenih naroda za izbjeglice i predstavnicima izbjeglih Srba iz Hrvatske.

– Kuću ni po koju cijenu ne želim prodati, jer nemam moralno pravo na to. Naslijedio sam je od oca i samo je mogu pokloniti. Ako na to izbjeglice nemaju pravo, neka u mojoj kući neograničeno dugo stanuju- rekao je taj doktor iz Plaškog.

(Jutarnji.hr)