Vijesti 11.03.2016.

Izbjeglice nezadovoljne novim kampom u Francuskoj: Drvene barake hladne i tijesne

ČITANJE: 1 minuta
kamp glavna
Migranti koji su iz izbjegličkog kampa na sjeveru Francuske, Basrocha, prebačeni u novi kamp u Grande-Syntheu, u regiji Nord-Pas-Calais, pokušavaju se navići na kamp koji su izgradili Ljekari bez granica (MSF) i općina Grande-Synthe.

Vlasti tvrde kako je novi kamp izgrađen prema međunarodnim standardima, međutim, mnoge izbjeglice ne dijele to mišljenje.

Ekipa AA je prilikom obilaska kampa srela 38-godišnjeg Murada iz Iraka koji je ostaje u šatoru koji je donio iz Basrocha.

– Ovi izgrađeni kontejneri nisu za ljude već za kokoši. Pogledajte, nema razlike između kontejnera i ćumeza. U kontejnerima u kojima ne može živjeti ni jedna osoba, očekuju da žive četiri osobe. Unutrašnjost kontejnera je hladna poput leda. Zar vam se čini da je ovo izgrađeno prema međunarodnim standardima – kazao je Murad.

Fasil iz Kuvajta u drvenoj baraci se smjestio s majkom i sestrom. Kako kaže, majka mu boluje od astme, a u kontejneru postoji problem s grijanjem i strujanjem zraka. Međutim, on vjeruje da slijede bolji dani.

– Želimo da na nas gledaju kao na ljude, a ne kao na izbjeglice- kazao je Fasil, koji je dodao kako su prije živjeli jednim sasvim drugačijim životom i da im je sad jedina želja da dobiju pomoć koja bi im olakšala izbjegličke dane.

U kampu od 220 baraka, iz Basroch kampa je prebačeno 1.200 izbjeglica. U svaki kontejner mogu se smjestiti po četiri osobe, a griju se uz pomoć mobilnih grijalica. Kamp koji je izgrađen za pet mjeseci, trebao bi zbrinjavati izbjeglice najmanje godinu dana. U okviru kampa nalaze se i bolnica i škola, kao i toaleti i kabine predviđene za tuširanje.

(AA)