Izbjeglice zbog nedostatka prostora smjestili na kruzer

Kruzer

Švedske vlasti su donijele odluku da grupu izbjeglica smjeste na kruzer zbog nedostatka prostora.

Švedski ured za migracije je potpisao ugovor da smjesti 1.260 izbjeglica na kruzer kao privremeno rješenje dok im ne bude pronađen trajni smještaj.

Kompanija iz Getemburga je pristala da ustupi krevete i kabine na kruzeru za novopristigle izbjeglice u tu zemlju.

Portparol Švedskog ureda za migracije Vilis Aberg je izjavio da su u ovoj ustanovi svjesni da se radi o neobičnom postupku dodajući da nisu imali drugo rješenje.

-Ovo do sada nismo praktikovali. To je nešto novo za Švedsku ali i za brodogradilišta u našoj zemlji- rekao je Aberg.

Još nije saopšteno u kojoj luci će biti usidren kruzer na kojem će se nalaziti izbjeglice.

Preko 150.000 izbjeglica je stiglo u Švedsku tokom ove godine, što je najviše po glavni stanovnika u Evropskoj uniji.

(NN)

Kasa javnih prihoda „teža“ za 48 miliona KM

Poreska uprava Republike Srpske je u prvih jedanaest mjeseci ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 2,28 milijardi maraka, što je za oko 48 miliona KM ili dva odsto više u odnosu na isti period prošle godine, što pokazuje da je nastavljen pozitivan trend u naplati javnih prihoda.

ODJELJENJE ZA OBRAZOVANJE Za studentske stipendije stigao 391 zahtjev

U okviru gradskog programa stipendija, ukupne vrijednosti 1,6 miliona KM, na konkurs za stipendiranje studenata prvog ciklusa, pristigao je ukupno 391 zahtjev. Prema podacima Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, od ukupnog broja, u razmatranju su 342 zahtjeva koja ispunjavaju uslove, i to 222 po osnovu socijalnog statusa, 103 po uspjehu i 17 zahtjeva

Banjalučanke pred sudom zbog prostitucije

Tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka podnio je zahtjev da zbog prostitucije bude pokrenut prekršajni postupak protiv dvije osobe čiji su inicijali T.J. i N.B.

Servisne informacije za nedjelju, 8. decembar

Servisne informacije za nedjelju, 8. decembar 2019. godine: Policijska uprava U protekla 24 časa u Banjaluci zabilježeno je pet krivičnih djela. Javni red i mir je narušen šest puta. Dogodile su se tri saobraćajne nezgode, dva lica su lakše povrijeđena. Služba hitne pomoći U Stanici hitne pomoći pregledana su 72 odrasla pacijenta, 21 dijete i