Magazin 09.02.2018.

Izbor najboljeg sportiste grada Banjaluka za 2017: Laureati Nikolija i Nikola

ČITANJE: 3 minute

Nikolija Stanivuković, atletičarka Borca, i Nikola Bjelajac, plivač Olimpa, izabrani su za najbolje sportiste grada Banjaluka za 2017.

Stanivukovićeva je prošle godine bila višestruka prvakinja BiH te druga na Balkanskom seniorskom prvenstvu u sedmoboju.

“Ova nagrada mi je jak motiv i vjetar u leđa za dalji rad. Iskreno, nisam očekivala da će mene proglasiti za najbolju sporistkinju grada, pošto sam imala problema s povredama i nisam se mogla najbolje pripremiti za takmičenja. Ipak, i u tim uslovima sam ostvarila zacrtane ciljeve, osvojila titulu prvakinje BiH i imala dobar nastup na Balkanijadi”, rekla je Stanivukovićeva.

Ona je prošle godine bila prvakinja BiH u dvorani u skoku udalj i troskoku, a na prvenstvu BiH na otvorenom trijumfovala je u skok udalj. Ove godine, osim prvenstvana BiH, najvažnije takmičenje joj je Balkanijada.

Bjelajca je priznanje obradovalo u SAD, gdje se nalazi na školovanju, a zaslužio ga je brojnim dobrim rezultatima, među kojima su rekord BiH na 50 metara slobodno (više puta ga je obarao), koji iznosi 22,84 sekunde, što je bolje vrijeme od prošle olimpijske norme. Takođe, odličan nastup je imao na 100 metara, gdje je bio prvak BiH, u, kako kaže, nikad jačoj konkurenciji.

“Veoma sam srećan što sam izabran za najboljeg sportistu Banjaluke, pogotovo jer sam prije nekoliko godina bio perspektivni sportista. Taj uspjeh nije došao preko noći, radili smo svaki dan. Naravno, ovo nije samo moj uspjeh, ovo je uspjeh i mog trenera Miodraga Čeke, Olimpa, te svih ljudi koji su bili uz mene tokom ovih godina. Veoma sam im zahvalan što su mi pomogli da ispunjavam svoje snove. Ispred nas je još mnogo toga i mislim da je ovo samo početak”, rekao je Bjelajac.

Bodovanjem rezultata, koji je izvršio stručni žiri, za najtalentovanije sportiste (pioniri, kadeti, juniori) u petak u Sportskoj dvorani “Borik” su proglašeni Luka Mihailović iz Stonoteniskog kluba Banjaluka i Dragana Domuzin, košarkašica Orlova.

Najuspješnija sportska organizacija u muškoj seniorskoj kategoriji je Rukumetni klub Borac M:tel, u ženskoj kategoriji je ta nagrada pripala Atletskom klubu Borac, a najuspješniji sportski događaj je Evropsko seniorsko prvenstvo u džiu-džicu borbama, duo sistemu i nevazi.

Najuspješniji sportista pojedinac u sportu za invalidna lica je Bojana Vukotić-Barašin iz Stonoteniskog kluba za osobe s invaliditetom Vrbas. Specijalna nagrada za značajne rezultate u sportu lica s invaliditetom pripala je Elviru Modronji iz Košarkaškog kluba invalida Vrbas, a nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena Milanu Radakoviću, dugogodišnjem direktoru Teniskog kluba Mladost i ATP čelendžera Banjaluka.

Specijala nagrada Benešu
Specijalna nagrada za doprinos razvoju i afirmaciji sporta grada Banjaluka pripala je legendarnom bokseru Marijanu Benešu. Beneš je jedan od najboljih boksera s prostora bivše Jugoslavije, a poslije uspješne amaterske karijere i osvojene zlatne medalje na Prvenstvu Evrope 1973. prešao je u profesionalce i osvojio titulu evropskog prvaka u verziji Evropske bokserske unije (EBU) u lakoj velter kategoriji 1979.

(Nezavisne)