Politika 24.03.2016.

Izbor novog rektora Univerziteta u Banjaluci: Politika opet presuđuje?

ČITANJE: 3 minute
univerzitet-u-bl
Nakon duge bitke i kampanje kakva se vidi samo u izbornim godinama, Univerzitet u Banjaluci sutra bi konačno trebalo da dobije novog rektora!

Petorica kandidata, profesori doktori Rajko Gnjato, Nikola Poplašen, Novak Kondić, Vitomir Popović i Milan Mataruga, kao nikad prije, našli su se u žiži interesovanja javnosti i bitke vodećih političkih partija za čelno mjesto univerziteta.

Ne krijući razočaranje, pojedini kandidati, ali i odlazeći rektor Stanko Stanić, smatraju da je barem ovdje trebalo da izostane političko prepucavanje, ako ništa, zbog budućnosti koja je pred nama i koja nimalo ne obećava.

Loš model

Stanić kaže da je priželjkivao i očekivao da se političke partije neće miješati te da se iznenadio zbog jakog pritiska na članove Senata, koji sutra treba da odaberu ko je najbolji i najkompetentniji kandidat kojem će biti prepušteno vođenje univerziteta.

– Slobodno napišite da mislim da su političke partije ovoga puta otišle predaleko. Uprkos tome, iskreno se nadam da će članovi Senata misliti svojom glavom i odlučiti po svojoj savjesti, a ne zbog pritiska onoga ko s izborom rektora nema ništa. Veliki je pritisak na Senat i to od ljudi koji nemaju nikakve veze s Univerzitetom u Banjaluci – rekao je Stanić.

Profesor dr Rajko Gnjato, koji je donedavno bio dekan Prirodno-matematičkog fakulteta, smatra da bi pametnije bilo da se univerzitet bavi lošim modelom koji se krije iza naziva “bolonjski”, umjesto što se politika gura tamo gdje joj nije mjesto.

– Univerzitetu treba neko ko će ga izvući iz problema sa modelom obrazovanja koji nam ne ide u prilog. “Bolonja” nema veze s onim što mi danas imamo, kod nas je na snazi centralizovan sistem, nemoguć i neodrživ, a onaj koji dođe na rukovodeće mjesto moraće ga mijenjati. Svi kandidati koji su konkurisali smatraju da mogu to da urade. Upravo zato se plašim da će neki sporedni interesi nanijeti veliku štetu samoj akademskoj zajednici. Nažalost, danas vidimo da su periferna pitanja izgurala iz centra ona suštinska i da se bavimo politikom umjesto naukom. Po mom mišljenju, politika se grubo umiješala u proces koji nije u njenoj oblasti. Izbor novog rektora mora biti obavljen u akademskoj zajednici i za njenu korist – kaže Gnjato.

Dekan Pravnog fakulteta profesor dr Vitomir Popović kaže da se ne čudi politizovanju zato što je ono prisutno i u osnovnim i srednjim školama, gdje nema direktora koji nije povezan sa vladajućim strukturama.

– Obrazovanje je naša posljednja “zelena grana” i ako je sada presiječemo, a to evidentno radimo, opravdano se postavlja pitanje kakvu to budućnost obećavamo svojoj djeci. Priznajem da sam bio u zabludi i mislio sam da je uticaj politike na izbor rektora minimalan, a u pitanju je direktan sukob vladajućih stranaka SNSD-a i DNS-a, koji guraju svoje kandidate. Ostali su periferni, nikoga ne zanima ugledna ličnost s određenim kvalifikacijama i dostignućima koja će poštovati autonomiju univerziteta i raditi na njegovom popravljanju. Nikoga ne zanima ta “zelena grana”, obrazovanje, naše posljednje uporište. I onda se pitamo zašto nam stručnjaci odlaze u inostranstvo. Naravno da će otići kad ne mogu doći na red od podobnih i poslušnih – kaže Popović.

Dobri samo na papiru

On dodaje da je ponosan što je na čelu Pravnog fakulteta i što je doveo ovu visokoškolsku ustanovu među 20 najboljih u svijetu. Kakvi kadrovi izlaze sa pojedinih fakulteta, kaže on, zavisi od svakog posebno jer su jedni dobri i rade, a drugi dobri samo na papiru. Nažalost, nismo uspjeli da dobijemo izjavu od Nikole Poplašena kao ni od Novaka Kondića o ovim pitanjima, jer se nisu javljali na naše telefonske pozive. Milan Mataruga nam se prvo javio i rekao da je na sastanku, a onda se u dogovoreno vrijeme nije javljao na telefon.

(Press)